Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru –  Integrala Beethoven IV la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentin-gheorghiu-si-gabriel-croitoru-integrala-beethoven-iv-la-sala-radio/

Joi, 18 iunie (19.00), la Sala Radio, sunteţi invitaţi la cel de-al patrulea şi ultimul recital al Integralei Beethoven, cu Valentin Gheorghiu, Gabriel Croitoru şi Marin Cazacu.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2015

Cu un an în urmă, la finalul stagiunii precedente, mai exact în 27 iunie 2014, începea la Sala Radio povestea unei serii de patru recitaluri: INTEGRALA BEETHOVEN – sonatele pentru pian şi vioară create de marele compozitor – în interpretarea a doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU.

De la evenimentul derulat cu un an în urmă, care puncta de altfel şi inaugurarea noului pian Steinway al Sălii Radio, a trecut un an, deci şi o nouă stagiune, care se apropie acum de final. După cele trei recitaluri susţinute de cei doi artişti pe scena bucureşteană – de fiecare dată cu alte trei sonate dintre cele zece compuse de Beethoven (iunie 2014, februarie şi aprilie 2015) – a sosit momentul ultimului „episod” al acestui frumos „serial” muzical.

Joi, 18 iunie (19.00), la Sala Radio, sunteţi invitaţi la cel de-al patrulea şi ultimul recital al Integralei Beethoven, de această dată alături de cei doi muzicieni fiind prezent pe afişul evenimentului şi unul dintre marii violoncelişti români: MARIN CAZACU.

Recitalul beethovenian vă propune un repertoriu extrem de atractiv: Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară – cunoscută sub denumirea de Sonata Kreutzer (după numele lui Rodolphe Kreutzer, considerat cel mai mare violonist al epocii). Notorietatea lucrării a fost sporită de nuvela cu acelaşi nume scrisă de Tolstoi, ce a provocat mari scandaluri în epocă, fiind o relatare a întâmplărilor care determină un bărbat să îşi omoare soţia.
Veţi asculta, de asemenea, şi Trio-ul în si bemol major pentru pian, vioară şi violoncel – supranumit Arhiducele, dedicat Arhiducelui Rudolf de Austria, pianist amator şi elev al lui Beethoven, căruia marele compozitor i-a dedicat nu mai puţin de 14 dintre partiturile ce îi poartă semnătura!

Întâlnirea scenică dintre cei trei apreciaţi muzicieni români este dublată şi de trei instrumente muzicale de mare valoare, pe măsura „maeştrilor” ce le vor mânui cu abilitate. Este vorba despre noul pian STEINWAY al Sălii Radio, vioara GUARNERI, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu” – ce se află din 2008, prin concurs, în folosinţa violonistului Gabriel Croitoru – şi violoncelul Lorenzo Ventapane (1820), pe care cântă Marin Cazacu.

VALENTIN GHEORGHIU s-a remarcat ca un excepţional pianist şi compozitor român, colaborând cu nume importante ale vieţii muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, SUA, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepţie, marcată de recitaluri şi concerte, Valentin Gheorghiu se dedică şi muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din ţară sau din străinătate.

A fost distins cu numeroase premii obţinute în competiţii internaţionale dedicate pianului, în prezent făcând parte din juriile concursurilor „P. I. Ceaikovski”, „Van Cliburn”, „Fr. Chopin”, „A. Rubinstein”, L. van Beethoven”, „R. Schumann”, „J. S. Bach”. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor „George Enescu” (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cât şi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

GABRIEL CROITORU, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).
Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Manager al Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” (din aprilie 2014), MARIN CAZACU este solist concertist al Filarmonicii George Enescu (din anul 1983) şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. A apărut în diverse formaţii camerale alături de artişti prestigioşi şi a fost aplaudat ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) şi colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afişele unor mari festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Veneţia.

Marin Cazacu este profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu – iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia. Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul “Proiectul anului” şi în anul 2012 cu Premiul Radio România Cultural pentru reuşita Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii” (ediţia a Xll-a) şi a proiectului naţional Orchestra Română de Tineret.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

foto: Virgil Oprina

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.