Valsul „Dunărea Albastră” împlinește 150 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/valsul-dunarea-albastra-implineste-150-de-ani/

În urmă cu un secol şi jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, „Dunărea Albastră”, valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Valsul ”Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută sub numele original de ”Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei.

Locuința regelui valsului și a familiei sale mai poate fi vizitată și astăzi. Alături de piese de mobilier și instrumente muzicale originale pot fi văzute și obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii și documente despre viața și opera sa, informează Biroul de Turism al Vienei în România.

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Viena a dedicat familiei Strauss și creației artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, muzeul prezintă o multitudine de fotografii și documente din epoca Biedermeier până la perioada ”Ringstraße”.

În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriți la căști în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât și altele mai puțin populare ale dinastiei Strauss.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie și prieteni ”Schani”, tatăl său, care purta același nume, și frații săi Josef și Eduard au cucerit lumea cu muzica lor.

Opera lor, care însumează mai mult de 1500 de lucrări reprezintă și astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la ”Liliacul” până la ”Marșul lui Radetzky” și la ”Dunărea Albastră”.

Valsurile și melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume și la Concertul tradițional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociației Muzicale Vieneze și este transmis în întreaga lume.

Memoria lui Johann Strauss este prețuită și în sala ”Marilor Maeștri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul orașului. Mormântul regelui valsului se află în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui Beethoven, Schubert, Brahms și Strauss Tatăl.

Foto: Dunărea Albastră – facebook

 

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

12
/06
/16

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

09
/06
/16

Joi, 16 iunie (19.00), Big Band-ul Radio (dirijor: IONEL TUDOR) își încheie stagiunea 2015-2016 printr-un frumos concert de jazz al cărei invitată specială este ELENA MÎNDRU. Stabilită la Helsinki (Finlanda), artista a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition). 

08
/06
/16

Componenţii legendarului grup Abba s-au reunit pentru un mini-concert la Stockholm, după 30 de ani în care nu au mai cântat împreună, pentru a sărbători cei 50 de ani de când Björn Ulvaeus (71 de ani în prezent) şi Benny Andersson (69), s-au cunoscut.

08
/06
/16

Gheorghe Zamfir, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Loredana Groza, Gabi Balint, Florin Dumitrescu, Mihai Margineanu şi Nicolae Furdui Iancu se numără printre vedetele care interpretează imnul suporterilor "Eu sunt 12!". Vineri, 10 iunie, începe Euro 2016, la care participă şi echipa naţională de fotbal a României. Cum v-a obişnuit, Ziarul Metropolis va avea o rubrică specială dedicată meciurilor turneului final din Franţa.

06
/06
/16

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, ii invită pe melomani la Sala Radio pentru a a un concert în care se va interpreta si celebra partitură Aşa grăit-a Zarathustra, semnată de Richard Strauss. Solistă va fi IOANA CRISTINA GOICEA, la vioară.

06
/06
/16

Joi, 9 iunie, ora 19.30 asociaţia Merci Charity Boutique organizează al doilea concert caritabil din seria de evenimente culturale în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141). Va cânta Maria Răducanu. 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.