VANILLA SKYPE, primul spectacol cu casting pentru spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/vanilla-skype-primul-spectacol-de-teatru-cu-casting-pentru-spectatori/

A lua parte la un spectacol devine în sine o experienţă artistică desăvârşită cu VANILLA SKYPE, un proiect atipic care depăşeşte graniţele clasice ale teatrului. Mai întâi au existat actorii şi abia apoi au apărut personajele şi textele. Iar amestecul inedit de poveşti paralele şi emoţii în cadrul piesei scrise de Cătălin Ștefănescu setează premisele pentru o implicare autentică din partea spectatorului.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2016

Astfel, Vanilla Skype devine primul spectacol din România în care pasionații de teatru au posibilitatea de a participa la un casting pentru a-și câștiga scaunul în sală și pentru a fi oamenii potriviți, la locul potrivit.

După o piesă scrisă de Cătălin Ștefănescu și cu o distribuție de excepție – Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel – Vanilla Skype este pusă în scenă în cadrul unui turneu susținut de BRD – Groupe Société Générale, care a început pe 2 septembrie și va continua până pe 10 septembrie, în cinci orașe mari din țară – Ploiești, Craiova, Piatra Neamț, Bacău și Iași.

Pentru fiecare dintre aceste reprezentații, persoanele care doresc să participe la spectacol se pot înscrie la un casting care susținut pe Skype (contul Vanilla Skype Teatru) de marele actor român Marcel Iureș și care conține un set de întrebări elementare menite să stabilească dacă participanții își merită cu adevărat locul în sală.VANILLA SKYPE

Turneul Vanilla Skype e un prilej minunat de a călători în cinci orașe și de a întâlni un public în fața căruia rareori avem șansa de a juca. Așteptăm cu mare emoție cele 10 reprezentații. Le propunem spectatorilor noștri o formulă de spectacol care se bazează pe spunerea unor povești, într-un spațiu mic, unde întâlnirea între actori și public se face într-o atmosferă mai intimă decât cea a sălii clasice. Și e o experiență diferită de fiecare dată, dar întotdeauna vie și generatoare de dorința de a o repeta, un moment magic pe care îl trăim împreună cu spectatorii noștri. –  Cătălin Ștefănescu, autorul textului și regizorul spectacolului Vanilla Skype.

Vanilla Skype este un eveniment teatral inedit nu doar prin prisma selecției spectatorilor, ci și datorită particularității piesei puse în scenă. Textul a fost scris de Cătălin Ștefănescu special pentru actorii din distribuție, ceea ce aduce în prim plan un aspect de multe ori neglijat în teatrul românesc actual – strânsa colaborare dintre dramaturg și actori.

Mai mult decât atât, proiectul Vanilla Skype reprezintă o materializare artistică a unui parteneriat început în urmă cu aproape 10 ani, în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, și reunește trei generații de artiști – Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, cărora li se adaugă mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Patru pacienți care discută pVanilla Skypee Skype cu psihoterapeutul lor, doi muncitori care analizează cu mult umor „gramatica” lumii și a existenței, un detectiv confuz venit parcă din filmele anilor ’40 și patru actori care participă la un casting – toate aceste personaje își topesc realitățile într-o poveste-mozaic despre uriașa putere a narațiunii și despre completa neputință a naratorului.

Programul turneului include 2 reprezentații – de la ora 17:00, respectiv 20:30 – în fiecare dintre orașele incluse în turneu. După ce a ajuns la Ploieti, pe 2 septembrie, și la Craiova, pe 4 septembrie, urmează Piatra Neamț (7 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul Tineretului), Bacău (8 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul „George Bacovia”) și Iași (10 septembrie, orele 17:00 și 20:30, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”).

Cei care își cumpără bilet pentru spectacol se pot înscrie la casting accesând contul de Skype – Vanilla Skype Teatru. După ce precizează orașul și ora reprezentației la care vor participa și răspund la un set de întrebări, aceștia au șansa de a primi unul dintre cele mai bune 10 locuri rezervate special pentru ei pe rândurile din față ale sălii. Persoanele care vor să treacă proba de casting, mai pot accesa contul Vanilla Skype Teatru între 5-7 septembrie, orele 12:00-19:00. Detalii pe pagina de Facebook Vanilla Skype.

Vanilla Skype este o co-producție a Teatrului ACT și Asociației T.E.T.A.

Foto: Vanilla Skype – facebook

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.