Vară muzicală românească la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-muzicala-romaneasca-la-londra/

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2015

Astăzi, 31 iulie, pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia va deschide această ofertă muzicală estivală cu un recital susţinut în cadrul popularei serii de concerte de prânz pe care ICR Londra o organizează de peste patru ani în parteneriat cu St Martin-in-the-Fields şi care atrage de fiecare dată sute de melomani în somptuosul monument arhitectonic din Trafalgar Square.

Recitalul său va fi urmat, în 11 august, tot în cunoscuta sală de concerte din Trafalgar Square, de un concert al duo-ului format din violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai tinerei generaţii. Programul propus de cei doi va include partituri de Beethoven, Mozart şi Brahms şi va culmina cu explozia de energie şi optimism a “Dansurilor populare româneşti” ale lui Bartók.

În 14 august, de această dată la St James’s Church, bijuteria neoclasică de pe bulevardul Piccadilly, Daniel Ciobanu, tânăr

Rebeca Omordia

Rebeca Omordia

pianist în plină afirmare, cu o seducătoare  alură adolescentină, un aplomb contagios şi o dexteritate impresionantă, va prezenta lucrări de Benjamin Britten, Frédéric Chopin şi Maurice Ravel.

Seria românească estivală este completată, în 21 august, de un concert susţinut de Răzvan Suma, cel mai cunoscut violoncelist român al momentului, împreună cu pianista Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church. În program figurează lucrări de Dvořák, Fauré, Schumann şi John Ireland.

Desantul muzical românesc al verii se încheie pe 1 septembrie la St Martin-in-the-Fields, cu debutul londonez al tinerei pianiste din Iaşi Lia Popa, care a pregătit un  program cu lucrări de Schumann, Brahms, Ravel şi Enescu.

Mai multe detalii aici.

Foto: vară muzicală românească, Londra – icr-london.co.uk.

26
/11
/14

Seria de evenimente speciale programate la Sala Radio în luna decembrie, adevărate cadouri muzicale de cel mai înalt nivel artistic, debutează miercuri, 3 decembrie (19.00) cu recitalul extraordinar susţinut de pianistul SERGIU TUHUŢIU, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti români, aplaudat adesea în străinătate, care a devenit cunoscut publicului larg ca urmare a câştigării unui pariu încheiat cu un studio de înregistrări din Londra.

24
/11
/14

Doi muzicieni români de cel mai înalt nivel artistic se întâlnesc pe scena Sălii Radio: CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi Canada şi violonistul GABRIEL CROITORU, care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.