“Varză, cartofi și alți demoni“, Marele Premiu la Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/varza-cartofi-si-alti-demoni-marele-premiu-la-docuart-fest/

Cea de-a 6-a ediţie a festivalului documentarului românesc, Bucureşti Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, şi a ales câştigătorii competiţiei din acest an. Marele premiu a fost câştigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi şi alţi demoni“.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

Festivalul s-a concretizat în jurul a 6 zile pline, peste 100 de proiecții și evenimente dedicate documentarului românesc, care au avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub și Teatrul Macaz.

De la o serie de 31 de filme în cele 3 secțiuni competiționale, la sesiuni de masterclass cu cineaști reper din industrie, la o expoziție de fotografie documentară și un segment OFF care a cuprins filme de arhivă și altele care au fost aduse pentru prima dată pe marele ecran, Docuart Fest 6 a însemnat o celebrare și recunoaștere a filmului documentar românesc și a oamenilor care îl produc și, deopotriva, îl urmăresc.

Sâmbata, 31 octombrie, a avut loc gala de premiere la Cinema Muzeul Țăranului, unde au fost desemnate câștigatoare cele mai bune producții de documentar realizate în ultimii doi ani, de către un juriu format din filmologul Cristian Tudor Popescu și regizorii Thomas Ciulei și Vlad Druck.

MARELE PREMIU: “Varză, cartofi și alți demoni“ regia Șerban Georgescu.

  • Secțiunea principală

Premiul Cea mai bună regie

Ion Donică  pentru regia fimului “Momente de tăcere“

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa / Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Michael Schindegger pentru imaginea filmului “Secondo me“, regia Pavel Cuzuioc

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Premiul Cel mai bun montaj

Alexandru Stănescu pentru montajul filmului “Bune și blânde“ în regia lui Florin Andreescu.

Secțiunea documentar TV

Premiul Cel mai bun documentar de televiziune

Violeta Gorgos pentru filmului “Variațiuni pe un nume“

  • Secțiunea studenţească

Premiul Cea mai bună regie – documentar studenţesc

Victor Gălușcă pentru regia filmului “Cine iubește și lasă“

Premiul Cea mai bună imagine – documentar studenţesc

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu, Marius Mihordescu

Premiul Cel mai bun montaj – documentar studenţesc

Codruț Dubăț pentru montajul filmului “O viaţă ratată“ regia Eugeniu Bocancea

Premiul Cinelab – pentru imagine

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu,Marius Mihordescu

Premiul constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro

Vrem să îi sprijinim pe cei la început de drum. Este important să ne alăturăm unui astfel de eveniment pentru ca împreună să ajutăm la începutul de drum al tinerilor realizatori de documentar. Cinelab oferă un premiu de 3.000 de euro, în servicii de post producție, câștigătorului pentru cea mai bună imagine la secțiunea studențească. – Cornelia Popa, reprezentant Cinelab România.

Foto:  Docuart Fest  – facebook

 

12
/11
/13

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.