Vasile Ernu, Thomas Ciulei şi Andra Cărbunaru înoată mâine pentru FILB la Swimathon Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/vasile-ernu-thomas-ciulei-si-andra-carbunaru-inoata-maine-pentru-filb-la-swimathon-bucuresti/

Mâine, 6 iulie, începând cu ora 12.00, la Bazinul olimpic „Lia Manoliu” din capitală, Vasile Ernu, Thomas Ciulei şi Andra Cărbunaru înoată pentru Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB).

Un articol de Andrada Văsii|5 iulie 2013

Mâine, 6 iulie, începând cu ora 12.00, la Bazinul olimpic „Lia Manoliu” din capitală, Vasile Ernu, Thomas Ciulei și Andra Cărbunaru înoată pentru Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB).

Evenimentul face parte din prima ediţie a Swimathon Bucureşti, o iniţiativă a Fundaţiei Comunitare Bucureşti şi a Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare, destinată strângerii de fonduri.

Festivalul Internațional de Literatură de la București, un proiect independent, inițiat în 2008 de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu, își propune ca, prin prezența la Swimathon București, să strângă o parte dintre banii necesari desfășurării celei de a VI-a ediții, plănuită să aibă loc în perioada 4-6 decembrie 2013.

O echipă mărită

În planul inițial, Festivalul era reprezentat la Swimathon doar de scriitorul și eseistul Vasile Ernu, însă, zilele acestea, echipa s-a mărit, prin prezența regizorului și producătorului Thomas Ciulei și a Andrei Cărbunaru, cunoscută iubitorilor de carte ca membră a echipei Bastilia.

FILB a reușit să strângă, până în prezent, doar 15% din suma pe care și-a propus să o atragă prin prezența la Swimathon București, bani destinați plății transportului invitaților la cea de a VI-a ediție.

Un concurs cu 20 de echipe

FILB participă la Swimathon alături de alte 19 organizaţii, precum Mai Mult Verde, Fundaţia Principesa Margareta a României,  Asociaţia „Învingem Autismul”, Salvaţi Copiii, Incubator107, Centrul de resurse pentru participare publică, Fundaţia PACT, Habitat for Humanity România, Asociaţia pentru Dravet şi alte epilepsii rare, Asociaţia Christophori International, Pot şi Eu.Ro , Asociaţia „Bună dimineaţa, Bucureşti”, Fundaţia Comunitară Bucureşti,  Fundaţia Inocenţi, Asociaţia pentru naştere naturală şi alăptare, Fundaţia Regina Maria, Motivation România şi ALIAT.

Invitați de marcă

Cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, care va avea loc în perioada 4-6 decembrie 2013, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, va prilejui iubitorilor de literatură din capitală întâlnirea cu: Kei Miller, poet şi prozator jamaican stabilit în Marea Britanie, profesor de creative writing la Universitatea din Glasgow, sau cu îndrăgitele prozatoare Sarah Dunant (Marea Britanie), ale cărei cărei au fost traduse în limba română la Humanitas Fiction, şi Zeruya Shalev (Israel), cu un volum tradus la Humanitas Fiction şi 3 romane la Polirom. Lista finală a invitaților va fi făcută publică la începutul toamnei.

Info:

Donaţiile pentru FILB se pot face online, prin intermediul platformei Swimathon, sau mâine, 6 iulie, la locul evenimentului.

Foto credit: FILB

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.