„Venus in Fur”, în premieră la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/venus-in-fur-in-premiera-la-unteatru/

unteatru prezintă premiera lunii octombrie: „Venus in Fur” de David Ives. Spectacolele sunt programate miercuri, 16 octombrie, şi joi, 17 octombrie, de la orele 21:00.

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2019

Este prima montare din România a acestui text dramatic care a făcut carieră din 2010 încoace, atât în teatrele occientale, cât și în cinema, vezi filmul omonim al lui Roman Polanski din 2013. Spectacolul propune un amestec al planurilor real, literar și al fantasmei erotico-psihologice.

„Venus in Fur” pleacă de la premisa „ai grijă ce-ți dorești”, trece prin cartea lui Judith „și atunci cel atotputernic îl pedepsi și-l dădu pe mâna femeii”, virează pe lângă Lou Reed și the Velvet Underground, adaugă blană, piele, fetișuri mai mult sau mai puțin vizibile și toate pentru a vorbi despre dorințele și fricile noastre cele mai profunde.

Dacă teatrul e locul unde ne simțim cel mai liberi, până unde poate merge această libertate? Puterea ne eliberează sau ne restrânge opțiunile de viață?” se întreabă tânăra regizoare Elena Morar. Ea adaugă „Pe lângă seducția certă a unui text bine scris și suculent în ceea ce privește partiturile actorilor, m-a interesat în mare măsură exact explorarea dinamicilor de putere în procesul creator. Cine conduce pe cine, de ce, unde și cum? Intrând într-un dialog critic atât cu filmul lui Polanski (un personaj controversat oricum, ca mulți din marii „creatori” canonici), cât și cu (pre)judecățile din interiorul și din afara zonei artistice, încercăm împreună cu actorii să explorăm ce se întâmplă în „culise”, asumându-ne o poziție feministă reală, de chestionare în adâncime a: creator vs. muză, femeie vs. bărbat, regizor vs. actor, încercând să trecem dincolo de gândirea binară spre înțelegerea umană. …și nu în ultimul rând, cu toții cred că vrem să aflăm ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă o zeiță ne-ar bate la ușă.” conchide Morar.

Inspirat de cartea-cult al lui Sacher Masoch, textul lui David Ives propune o „piesă în piesă”: un dramaturg-regizor încearcă să găsească actrița potrivită pentru rolul feminin al primei „dominatrix” cu acte în regulă din literatura europeană. Frustrarea lui se lovește de o actriță explozivă și imprevizibilă care va duce jocul, pe scenă și în afara ei, mai departe decât se așteaptă oricine. Jucând mai multe fațete-personaje, cei doi intră într-un rollercoaster emoțional care trece prin toate temele care ard în era post #metoo în domeniile creative: omul vs. opera, responsabilitate, resentimente, proiecții personale, manipulare, raporturi de putere, adorație și fetișizare.

„Venus in Fur” de David Ives, Rregia Elena Morar, scenografia Ileana Zirra, costume Ioana Noir, light design Dragoș Mărgineanu, cu Silva Helena Schmidt și Richard Bovnoczki, durata: 1h30min.

Biletele pentru spectacolele de la unteatru sunt în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

Foto: Adi Bulboacă

24
/05
/20

Week-end-ul acestui sfârșit de mai readuce în atenția dumneavoastră un spectacol de mare succes din repertoriul stagiunilor trecute, „Ultima oră” de Mihail Sebastian, în regia Ancăi Ovanez Doroșenco, talentata regizoare recent dispărută dintre noi (s-a stins la Nisa, în 16 mai 2020) căreia îi aducem, astfel, un respectuos omagiu. Spectacolul va putea fi vizionat online, într-o înregistrare de arhivă, realizată cu mijloacele tehnice ale anului 2003, când a avut loc premiera.

24
/05
/20

Program de excepție în cea de-a treia lună de #EnescuOnline, începând de sâmbătă 23 mai 2020: iubitorii muzicii vor putea să revadă pe www.festivalenescu.ro patru dintre spectacolele de operă din ediția 2019 care au dus la nominalizarea Festivalului Enescu de către 2020 International Opera Awards în top 5 evenimente de gen care promovează muzica de operă la nivel mondial.

22
/05
/20

„În primii ani ai carierei mi se spunea că pentru a reuși ai nevoie de personalitate, talent și noroc în egală măsură. Dar eu nu sunt de acord. La mine, a fost 99% noroc. Nu e de niciun folos să ai talent, dacă nu ești la locul potrivit la momentul potrivit.” Iată ce credea Roger Moore undeva, spre finalul vieții.

22
/05
/20

Ținând cont de situația actuală a artiștilor, care din cauza crizei Coronavirus nu au mai putut performa, iar multe apariții concertistice le-au fost anulate pe plan internațional, la inițiativa violonistului vienez Daniel AUNER a fost creată platforma konzertsaal.at pentru a le oferi artiștilor posibilitatea atât de a susține concerte în această perioadă, cât și pentru a rămâne în contact cu publicul larg prin intermediul transmisiilor on-line.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

21
/05
/20

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2019”, program anual al UNITER, compus din criticii Marina Constantinescu, Adriana Popescu și Dan C. Mihăilescu, a decis să nominalizeze în selecţia finală următoarele piese:

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova continuă seria marilor producții prezentate în TEATROTECA TNC, difuzând pe pagina oficială de facebook – www.fb.com/tncms.oficial - un alt mare spectacol produs la Naționalul craiovean: RINOCERII de Eugène Ionesco, un spectacol emblematic semnat de Robert Willson, la invitația directorului de atunci al instituției, Mircea Cornișteanu. Spectacolul va putea fi vizionat duminică, 31 mai 2020, ora 19:00.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

Page 1 of 88612345...102030...Last »