„Venus in Fur”, în premieră la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/venus-in-fur-in-premiera-la-unteatru/

unteatru prezintă premiera lunii octombrie: „Venus in Fur” de David Ives. Spectacolele sunt programate miercuri, 16 octombrie, şi joi, 17 octombrie, de la orele 21:00.

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2019

Este prima montare din România a acestui text dramatic care a făcut carieră din 2010 încoace, atât în teatrele occientale, cât și în cinema, vezi filmul omonim al lui Roman Polanski din 2013. Spectacolul propune un amestec al planurilor real, literar și al fantasmei erotico-psihologice.

„Venus in Fur” pleacă de la premisa „ai grijă ce-ți dorești”, trece prin cartea lui Judith „și atunci cel atotputernic îl pedepsi și-l dădu pe mâna femeii”, virează pe lângă Lou Reed și the Velvet Underground, adaugă blană, piele, fetișuri mai mult sau mai puțin vizibile și toate pentru a vorbi despre dorințele și fricile noastre cele mai profunde.

Dacă teatrul e locul unde ne simțim cel mai liberi, până unde poate merge această libertate? Puterea ne eliberează sau ne restrânge opțiunile de viață?” se întreabă tânăra regizoare Elena Morar. Ea adaugă „Pe lângă seducția certă a unui text bine scris și suculent în ceea ce privește partiturile actorilor, m-a interesat în mare măsură exact explorarea dinamicilor de putere în procesul creator. Cine conduce pe cine, de ce, unde și cum? Intrând într-un dialog critic atât cu filmul lui Polanski (un personaj controversat oricum, ca mulți din marii „creatori” canonici), cât și cu (pre)judecățile din interiorul și din afara zonei artistice, încercăm împreună cu actorii să explorăm ce se întâmplă în „culise”, asumându-ne o poziție feministă reală, de chestionare în adâncime a: creator vs. muză, femeie vs. bărbat, regizor vs. actor, încercând să trecem dincolo de gândirea binară spre înțelegerea umană. …și nu în ultimul rând, cu toții cred că vrem să aflăm ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă o zeiță ne-ar bate la ușă.” conchide Morar.

Inspirat de cartea-cult al lui Sacher Masoch, textul lui David Ives propune o „piesă în piesă”: un dramaturg-regizor încearcă să găsească actrița potrivită pentru rolul feminin al primei „dominatrix” cu acte în regulă din literatura europeană. Frustrarea lui se lovește de o actriță explozivă și imprevizibilă care va duce jocul, pe scenă și în afara ei, mai departe decât se așteaptă oricine. Jucând mai multe fațete-personaje, cei doi intră într-un rollercoaster emoțional care trece prin toate temele care ard în era post #metoo în domeniile creative: omul vs. opera, responsabilitate, resentimente, proiecții personale, manipulare, raporturi de putere, adorație și fetișizare.

„Venus in Fur” de David Ives, Rregia Elena Morar, scenografia Ileana Zirra, costume Ioana Noir, light design Dragoș Mărgineanu, cu Silva Helena Schmidt și Richard Bovnoczki, durata: 1h30min.

Biletele pentru spectacolele de la unteatru sunt în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

Foto: Adi Bulboacă

25
/09
/20

La finalul acestei săptămâni, pe 27 septembrie, începe UNFINISHED, primul festival multidisciplinar din România. Timp de șapte zile, evenimentul va oferi participanților mici doze de încredere prin workshopuri, dezbateri, sesiuni de yoga, online dating și performance-uri susținute de peste 60 de speakeri, din 21 de țări de pe întreg globul.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.

24
/09
/20

S-a născut într-o mahala din București, pe 25 septembrie 1913, într-o zi care părea o zi oarecare și a rămas în calendarul culturii române. Acolo s-a jucat, acolo a învățat, acolo a crescut și a ascultat primele forme de muzică pe care le-a cunoscut.

24
/09
/20

Rodica Mandache, István Téglás și Edith Alibec se întâlnesc în „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”, un spectacol complex despre nevoia de intimitate și dorința de a controla povestea pe care o lăsăm mai departe celorlalți despre noi înșine.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

Pagina 1 din 91712345...102030...Ultima »