Vibraţia muzicii, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/vibratia-muzicii-la-brasov/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

Peste 25 de evenimente muzicale şi artistice – concerte de muzică clasică şi crossover, expoziţii, ateliere,     performance, masterclassuri şi prezentare de CD.

16 tineri artişti din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Italia, Elveţia, Olanda, Bulgaria, Spania şi România.
Leontina Văduva aniversează 30 de ani de carieră la Braşov, la Biserica Neagră.
Opt zile vă veţi putea bucura de sunetul muzicii, în săli de concert neconvenţionale.

3 lei din preţul fiecărui bilet vor fi donaţi Hospice-ului „Casa Speranţei” pentru îngrijirea bolnavilor incurabili.

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival, ediţia a II-a, vă propune întâlnirea cu muzica de cameră, interpretată de tinere staruri ale muzicii clasice europene, dar şi întâlnirea cu… un profesor de psihiatrie.
Vibrate!festival, ediţia a II-a se deschide în 19 iunie, la Aula Universităţii, unde studenţii sunt principalii invitaţi, iar intrarea este gratuită. Concerte pentru tineri, gratuite, vor mai fi şi în Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, una din superbele clădiri de secol al XIX-lea din Braşov, dar şi la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Festivalul va ajunge şi în spaţiul clasic de concert – la Sala Patria, marţi, 21 iunie, de la ora 18.00, unde braşovenii sunt invitaţi să-l redescopere pe fascinantul compozitor rus Dimitri Sostakovici, de la naşterea căruia se împlinesc 110 ani. Două dintre cele mai spectaculoase piese de muzică de cameră scrise de acesta vor fi interpretate de violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, la vioara sa Stradivarius. Cea de-a treia piesă din concert, „Viscous Sun”, a fost scrisă de compozitorul Dan Dediu, poate cel mai important compozitor contemporan român, special pentru cvartetul londonez Mercury Quartet, care o va interpreta între cele două piese ale lui Sostakovici.

Tot marţi, 21 iunie, dar de la ora 20.30, la Ceainăria Tipografia, braşovenii sunt invitaţi o seară relaxantă, cu ceai, muzică interpretată de Francoise Green Duo, dar şi la discuţii cu… un psihiatru. Mai exact, cu Greg Radu (Canada), director de program de educaţie în psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educaţie Medicală şi membru al comitetului executiv al Asociaţiei Canadiene de Sănătate Mentală. Greg a absolvit medicina la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, are un MBA la Universitatea Liverpool în Marea Britanie şi două fellowshipuri în psihoterapie în Statele Unite, la Universitatea New York şi Institutul de Psihoanaliză din Boston.

Miercuri, 22 iunie, de la ora 18.00, braşovenii sunt invitaţi la Sinagogă, să descopere String Theory II. Un concert dedicat exclusiv instrumentelor cu coarde, în care veţi avea ocazia să-i vedeţi evoluând pe Vlad Maistorovici, vioară, Francesco Sica, vioară, Dana Zemtsov, violă, Shiry Rashkovsky, violă, Pau Codina, violoncel.

Joi, 23 iunie, de la ora 20.00, sunteţi aşteptaţi la un „tete a tete” cu Francoise Green Duo, ce va avea loc la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.

Vineri, 24 iunie, fanii formaţiei Queen ar trebui să fie prezenţi la concertul ce va avea loc, de la 20.00, în Clubul Rockstadt. QueenClassics by Vlad Maistorovici este un concert crossover, în care muzica trupei Queen a fost transcrisă de compozitorul Vlad Maistorovici pentru cvartetul londonez al cărui nume, The Mercury Quartet, este inspirat de aceeaşi trupă.

Un eveniment special al festivalului este întâlnirea cu soprana Leontina Văduva. Stabilită în Franţa, Leontina Văduva îşi va aniversa 30 de ani de carieră la Braşov, printr-un concert de muzică sacră, ce va avea loc la Biserica Neagră, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18.00.

Ultimele acorduri ale vibrate!festival 2016 se vor auzi în fermecătorul Bastion al Ţesătorilor, duminică, 26 iunie, de la ora 18.00, unde acorduri după partituri de Brahms și Hindemith vor fi aduse la viaţă de Harry Cameron, Vlad Maistorovici, Francesco Sica, Shiry Rashkovsky, Pau Codina, Colin Alexander, Antoine Francoise.  Cunoscuta interpretă de jazz, Luiza Zan, împreună cu muzicienii vibrate!festival vă invită la o întâlnire dintre Bach şi muzica jazz.
Costul biletelor este de 35 de lei şi pot fi deja achiziţionate de la ceainăria Tipografia și Librăria „Şt. O. Iosif” sau online, de pe site-ul biletebrasov.ro. 3 lei din costul fiecărui bilet vor fi direcţionaţi către HOSPICE Casa Speranţei Braşov, care oferă copiilor şi adulţilor cu boli incurabile, îngrijire paliativă gratuită.

 

La toate concertele, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.
vibrate!festival este organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi cu Depoul de Artă Urbană.

vibrate !festival are ca parteneri principali Primăria Braşov – proiect co-finanţat de Consiliul Local Braşov, Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect cofinanţat, şi Universitatea Transilvania Braşov.
Pentru noutăţi, urmăriţi-ne pe pagina noastră de internet www.vibratefestival.ro şi pe pagina de facebook.

 

FOTO: Andrei Paul

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.