Victoria, surpriza germană a Berlinalei 2015, deschide Zilele Filmului German
https://www.ziarulmetropolis.ro/victoria-surpriza-germana-a-berlinalei-2015-deschide-zilele-filmului-german/

Vineri, 16 octombrie, la Cinema Studio are loc deschiderea celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, cu o proiecţie specială: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, surpiza germană a Berlinalei de anul acesta, un film recompensat cu şase premii Deutscher Filmpreis în 2015.

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2015

Filmul lui Sebastian Schipper a fost premiat cu: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine.

Timp de o săptămână, cinefilii din capitală au ocazia să vadă, la Cinema Studio, 11 lungmetraje, cele mai recente producţii germane de astăzi.

Cea din urmă proiecție – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc în Club Control, pe 22 octombrie, în prezența lui Mark Reeder, scenaristul și totodată protagonistul filmului; proiecția va fi urmată de un concert al trupelor Future Nuggets, cu cel mai noi proiect al lor, Australopitecus Oltensis, şi Loved by Ghosts.

La ediţia din acest an, vin în România şi 5 oaspeți germani, printre ei, René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, proiectat în 2014 la Berlinală şi dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

Vor veni, de asemenea, Mark Reeder, scenaristul şi actorul principal din „B-Movie”, un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 / Tatiana Brandrup, regizoarea filmului „Cinema: A Public Affair”, ce spune povestea  lui Naum Kleinman, istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein / Jürgen Lemke şi Andreas Marquardt, scenaristul şi, respectiv, personajul real care stă la baza filmului „Dragoste periculoasă”, povestea plină de dramatism a lui Andreas Marquardt, fost campion de arte marţiale, dar şi unul dintre cei mai temuţi proxeneţi din Berlinul anilor ’80.

Programul complet al celei de a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, pe site-ul Institutului Goethe.

Foto: Victoria,  Zilele Filmului German – goethe.de

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.