VIDEO Ada Milea & Bobo şi Alexandru Andrieş & friends vor susţine concerte la prima ediţie a FILIT
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ada-milea-bobo-si-alexandru-andries-friends-vor-sustine-concerte-la-prima-editie-a-filit/

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT). Evenimentul se va desfăşura între 23 şi 27 octombrie.

Acestea sunt doar primele nume anunţate dintr-o listă mult mai lungă de muzicieni care se vor afla pe scenele FILIT în zilele de festival.

Spectacol pe texte de Gellu Naum

La FILIT, Ada Milea şi Bobo vor prezenta un spectacol-concert pe texte de Gellu Naum, Ion Mureşan, alături de piese mai vechi şi mai noi din repertoriu. Ada Milea este o artistă şi compozitoare cunoscută pentru inventivitatea şi prospeţimea cu care a reinventat genul muzicii folk începând cu a doua parte a anilor ’90.

Bobo Burlăcianu este un interpret, actor şi compozitor cunoscut pentru activitatea sa în trupa Fără Zahăr şi pentru colaborările cu Ada Milea în spectacolele-concert „Quijote”, „Nasul” şi „Insula”.

Reîntoarcere la Iași

Alexandru Andrieş revine la Iaşi, după o absenţă notabilă, pentru FILIT, alături de alţi trei artişti de excepţie – Maria Ioana Mântulescu (voce), Sorin Romanescu (chitară) şi Berti Barbera (muzicuţă, percuţii).

Alexandru Andrieş este unul din cei mai cunoscuţi cantautori români şi unul dintre cei foarte puţini care au reuşit să fie vizibili în peisajul muzical autohton, atât înainte, cât şi după 1989.

Dialoguri cu scriitori

Concertele FILIT vor prilejui zilnic publicului întâlnirea cu muzica de calitate, mari artişti în dialog cu mari scriitori, atât în cadrul spaţiilor tradiţionale, dar şi în cele alternative.

Cele cinci zile de FILIT vor cuprinde întâlniri cu liceenii şi cu studenţii, ateliere profesionale, lecturi încrucişate cu autorii români şi străini, evenimente principale în fiecare seară cu marii autori (main event), concerte cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti şi trupe, întâlniri informale în care publicul poate socializa cu vedetele literare preferate.

Nume mari prezente la festival

Andrei Kurkov şi Ovidiu Nimigean se numără printre cei mai nou confirmaţi autori ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), alăturându-se unor nume precum Herta Müller, Attila Bartis şi Filip Florian, notează Mediafax.

Au mai confirmat participarea la FILIT scriitorul Andrea Bajani (Italia), traducătorii Vanina Bojikova (Bulgaria), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Bruno Mazzoni (Italia), Dan Shafran (Suedia) şi Alistair Ian Blyth, editorul Michael Kruger de la Hanser Verlag (Germania), precum şi directorul de festival UIlrich Schreiber – Literaturfestival Berlin (Germania).

Scriitori contemporani

Totodată, la FILIT va fi prezent Jean Mattern, deopotrivă scriitor şi coordonator, în cadrul prestigioasei edituri pariziene Gallimard, al colecţiei de literatură străină „Du Monde Entier” şi al colecţiei „Arcades”, consacrată scriitorilor contemporani de origine străină. Primul roman al scriitorului francez Jean Mattern, „Les Bains de Kiraly”, s-a bucurat de succes în Franţa şi nu numai, fiind tradus pînă în prezent în şapte limbi străine.

Foto credit: Ada Milea (Facebook), Alexandru Andries (Facebook)

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

11
/08
/17

Romanian Sinfonietta Orchestra revine la Ateneul Român. Program integral Beethoven! Câteva dintre cele mai cunoscute capodopere ale titanului de la Bonn precum Uvertura „Egmont”, Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, Simfonia nr. 5 în do minor vor prinde astfel din nou viață în fața publicului în versiuni de nivel internațional.

09
/08
/17

Cântăreața islandeză Bjork urmează să lanseze un nou album care explorează universul întâlnirilor amoroase. "Sunt foarte încântată să vă anunț că noul meu album va fi lansat foarte curând", a anunțat recent pe Twitter artista.

08
/08
/17

Pe 13 și 16 septembrie nu rata înregistrarea concertului David Gilmour - Live At Pompeii la Happy Cinema București, Focşani și Buzău. La 45 de ani după ce David Gilmour a filmat ‘Live At Pompeii’ în legendarul Amfiteatru Roman, s-a întors pentru două show-uri spectaculoase, parte din turneul său de promovare a albumului ‘Rattle That Lock’.

07
/08
/17

Între 12 și 15 august, Orchestrele Radio invită publicul de toate vârstele la un program muzical inedit, la malul mării, în Piațeta Perla din Mamaia! În vacanța de stagiune, Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra Populară Radio se alătură Radio Vacanța și Târgului GAUDEAMUS, într-un dublu moment aniversar: 50 de ani de Radio Vacanța și GAUDEAMUS 100, aniversare sărbătorită la Mamaia, pe durata desfășurării Târgului GAUDEAMUS Litoral.

04
/08
/17

Celebrul coregraf israelian, stabilit în Spania, Sharon Fridman este invitatul special la cea de-a III-a ediție Bucharest International Dance Film Festival (7-10 septembrie 2017). Prezent pentru prima oară în România, Fridman va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, spectacolul care l-a consacrat – „Cădere liberă”/„Free Fall”/„Caida Libre”.

30
/07
/17

Astăzi a încetat din viață artista Marina Scupra, potrivit unui anunț publicat de Mirabela Dauer pe pagina sa oficială de Facebook. ''Marina Scupra s-a stins ..., cuvintele sunt de prisos ... Dumnezeu să te primească de-a dreapta lui... Condoleanțe familiei...'', a scris și Ovidiu Komornyik pe aceeași rețea de socializare.

30
/07
/17

Unul dintre momentele de culminație și excelență artistică devenite tradiție la Festivalul „Vara Magică” o constituie prezența pianistului Valentin Gheorghiu în cadrul concertelor desfășurate sub genericul Dialogul generațiilor. Miercuri, 2 august, de la ora 19.30 pe scena Ateneului Român alături de Valentin Gheorghiu se vor afla soția acestuia, Roxana Gheorghiu – pian și fiica lui, Valentina Gheorghiu – pian, dar și o altă celebră celebră familie de muzicieni români, Marin Cazacu – violoncel, Ștefan Cazacu – violoncel și Iulia Adriana Cazacu – vioară.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.