VIDEO Documentare incitante şi un program inedit la Docuart Fest 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentare-incitante-si-un-program-inedit-la-docuart-fest-2013/

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediţia a II-a a festivalului de film documentar Bucureşti Docuart Fest 2013.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Aproximativ 30 de documentare au fost selectate pentru ediția a II-a a festivalului de film documentar București Docuart Fest 2013. Festivalul va avea două secțiuni competiționale – o secțiune adresată studenților, iar cealaltă destinată realizatorilor de film documentar.

Zamfira Năstăsache – asistent universitar și criticii de film Florin Barbu și Mihai Fulger sunt membrii juriului care au realizat preselecția filmelor, misiune deloc ușoară, având în vedere numărul impresionant de producții înscrise în competiție.

În secțiunea de film studențesc, publicului îi este adusă aproape o serie de documentare premiate în festivaluri cu renume internațional, realizate de tineri implicați în proiecte artistice de anvergură. La secțiunea documentarelor consacrate, printre filmele care vor stârni interesul cinefililor se regăsesc „Păcătoasa Teodora” (foto sus) – în regia Ancăi Hirte, „Exploratorul” – semnat de Titus Muntean și Xantus Gabor – și „Stremt ’89” – regizat de Dragos Dulea și Anda Puşcaş.

Există proiecții de film documentar și în afara competiției, pe toată perioada festivalului. „Gone Wild” (regia Dan Curean), „Aici… adică Acolo” (regia Laura Capatana Juller), „Vorbitor” (regia Radu Muntean) și „Turn off the lights” (regia Ivana Mladenović) sunt documentarele care vor fi proiectate în cele patru seri de festival, urmate de sesiuni de Q&A cu membrii echipei.

Ediția anului curent întâmpină atât publicul cât și participanții cu un program divers și cu o încărcătură specială.

docuart

De asemenea, în cele patru zile ale festivalului se vor desfășura o serie de master class-uri și mese rotunde, cu diverse teme din industria cinematografică, precum estetica în filmul documentar, producția filmului documentar, filmul documentar de investigație, importanța documentarului istoric în timp.

Info:

Programul va fi disponibil în curând pe platforma http://docuart.ro

Cea de-a doua ediție a Docuart Fest 2013 va avea loc între 26-29 septembrie la Cinemateca Română, sala Eforie și este finanțat de Administrația Fondului Național Cultural.

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în noiembrie 2012 la Clubul Țăranului Român.

Foto credit: Cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.