VIDEO Dragoş Bucur filmează pentru „Mirajul“ unguresc
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-dragos-bucur-filmeaza-pentru-mirajul-unguresc/

Cei care au zilele astea drum prin Ungaria, aproape de graniţa cu România, la câţiva kilometri vest de Debreţin, încă îl mai pot întâlni pe actorul român Dragoş Bucur pe platoul de filmare al unui western foarte modern, „Mirage“.

Un articol de Andrada Văsii|24 iulie 2013

Cei care au zilele astea drum prin Ungaria, aproape de graniţa cu România, la câţiva kilometri vest de Debreţin, încă îl mai pot întâlni pe actorul român Dragoş Bucur pe platoul de filmare al unui western foarte modern, „Mirage“.

Filmul este în regia lui Szabolcs Hajdu și  va intra în cinematografe anul viitor. Acţiunea are loc în zilele noastre. Un fotbalist african (interpretat de Isaach De Bankolé) care joacă la un club maghiar din Europa vinde un meci în deplasare. Ca să scape de poliţie şi de mafioţii care au pierdut bani la această afacere, fotbalistul de culoare ((interpretat de actorul Isaach De Bankolé – „Casino Royale’’ (2006), „Manderlay’’ (2005) în regia lui Lars von Trier etc.) este dus şi ascuns într-un loc sigur din pusta maghiară, lângă graniţa cu România.

O fermă unde doi mafioţi români (jucaţi de Răzvan Vasilescu şi Dragoş Bucur) conduc o afacere ilicită şi este executată de oameni care trăiesc în regim de semisclavie. Aici exoticul musafir descoperă nu numai un domiciliu forţat, ci şi un fel de închisoare în care trebuie să se lupte pentru însăşi viaţa sa.

E un western modern, un film în care nu se vorbeşte foarte mult… Când vorbim, o facem în maghiară, engleză, română și franceză. Este primul meu rol într-un film străin în care joc chiar rolul unui român. Nu se vorbeşte foarte mult, în schimb se călăreşte la greu. Am multe scene călare, şi chiar câteva galopuri în viteză”, spune Dragoş. “Am luat lecţii de călărie special pentru film. E o senzaţie foarte mişto! Când o să mă întorc acasă, mă gândesc serios să-mi iau şi eu un cal.

Dragoş Bucur,
actor

Filmările pentru Mirage au început pe 12 iunie şi se vor termina pe 5 august. Din fericire, locul în care se filmează este aproape de graniţa cu România (rezervaţia Hortobágy, zona Debrecen).

Drumuri acasă

Dragoş Bucur a venit deja acasă de vreo două ori: „Ajung acasă imediat. Fac vreo oră, două cu maşina până la Oradea şi apoi încă o oră cu avionul până la Bucureşti.”

Mirage_

Regizorul maghiar Szabolcs Hajdu („Mirage’’) l-a contactat pe Dragoş în 2012, în timp ce acesta din urmă filma pentru campania „Film Lovers’’, împreună cu soţia sa, Dana Nălbaru (o mini-serie destinată promovării unui post tv distribuit şi la noi: Film Cafe.

Filmam în Ungaria astă toamnă, când regizorul Hajdu împreună cu un producător a venit pe platou să ne cunoaștem, aflase că filmez acolo. Cred că mă ştia dintr-unul din filmele mele mai vechi, „Poliţist, Adjectiv’’ sau „Boogie’’… Deşi pare greu de crezut, ungurii sunt mari consumatori de film românesc. Sunt la curent cu tot ce mişcă la noi.

Dragoş Bucur,
actor

Într-adevăr, în „White Palms’’, din 2006, film cu care regizorul maghiar a câştigat două premii importante la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary (East of West – Special Mention) şi la Festivalul de la Zlin (Premiul Ministerului de Cultură din Cehia), roluri importante au jucat Gheorghe Dinică, Oana Pellea şi Alexandru Repan.

Iar la „Bibliothèque Pascal’’ (2010) a colaborat aproape numai cu actori români: Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Ion Spadaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Mihai Călin şi Dorel Vişan.

Info:

Filmul este programat să ajungă în cinematografe în a doua jumătate a lui 2014.

Foto credit: Lenke Szilagyi

24
/06
/21

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.