VIDEO Festivalul Cinepolitica are în program, în premieră în România, filme recente cu temă politică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-cinepolitica-are-in-program-in-premiera-in-romania-filme-recente-cu-tema-politica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România.

Un articol de Andrada Văsii|27 martie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România, în principala secțiune – Competiția.

Titlurile anunțate în Competiție îi vor purta pe cinefili prin Argentina, în timpul guvernării juntei militare, prin Polonia comunistă, Coreea de Nord și prin labirintul unei cariere controversate, cea a lui Silvio Berlusconi.

Povestea unor partizani

„Infancia Clandestina”/ „Clandestine Childhood”, o impresionantă dramă semi-autobiografică regizată de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta, și al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.

În 1979, un cuplu de partizani din organizația Montoneros se întoarce în Argentina după șase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi își fabrică identități noi ca să poată lua parte la contraofensivă și, deși viața lor și a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană și a sfârșit ucisă de armată.

Pentru a înțelege modul de viață al partizanilor, actorii au petrecut câteva zile în preajma muntenilor. Pe afiș, unul dintre starurile cinematografiei argentiniene, Natalia Oreiro. Pelicula a obținut numeroase trofee la gala premiilor industriei argentiniene de film.

Mușchetarii din Polonia

Un al doilea titlu din competiția Cinepolitica este propunerea Poloniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru 2013: „80 de milioane”/ „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek.

Este povestea a trei „mușchetari”, opozanți ai comunismului, care reușesc să scoată din conturile organizației Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloți. Cu acești bani, salvați ca prin minune înainte de a fi blocați de autorități, mișcarea își va construi opoziția împotriva regimului.

Cei trei sunt interpretați de Wojciech Solarz, Krzysztof Czeczot și Maciej Makowski. Actorul Maciej Makowski va fi invitatul special al Cinepolitica și se va întâlni cu publicul din București.

Istorisiri din lagărele Coreei de Nord

Documentarul „Camp 14: Total Control Zone”, în regia lui Marc Wiese, aduce povești zguduitoare, aproape incredibile, din lagărele Coreei de Nord.

Filmul este, în același timp, un fascinant portret al unui tânăr născut și crescut într-un astfel de lagăr, Shin Dong-huyk, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”.

Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani – confesiunile lui Shin, reconstituite uneori în secvențe animate, sunt greu de uitat. „Camp 14: Total Control Zone” a fost proiectat, printre altele, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

Portretul unui politician- Silvio Berlusconi

Un al doilea documentar din competiția Cinepolitica reface portretul și traseul unuia dintre cei mai controversați politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi.

„S.B.: Io lo conoscevo bene”, de Giacomo Durzi și Giovanni Fasanella, adună exclusiv mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la șeful structurii secrete „Gladio”, Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara și Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.

Construit ca o poveste despre ascensiune și decădere, filmul e împărțit pe capitole, iar ultimul este „Căderea imperiului”, însă, recunosc realizatorii în interviuri, s-ar putea să se fi înșelat. Despre demers le va vorbi spectatorilor Cinepolitica unul dintre cei doi regizori, Giacomo Durzi, invitat special al festivalului.

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

22
/10
/17

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ''Dedic această onoare care mi s-a făcut soției și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriței Isabelle Adjani.

22
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând cu 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative – ”Capace” este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (interpretat de Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule.

19
/10
/17

„The Square”, în regia lui Ruben Östlund, e un film ca un tur de rollercoaster pe pastile, iar la avanpremiera de la Les Films de Cannes à Bucarest s-a râs zgomotos și prelung într-o sală arhiplină.

19
/10
/17

Premiul pentru pseudoştiinţă din acest an i-a fost acordat anul acesta celebrei actrițe Gwyneth Paltrow, pentru site-ul său Goop, care promovează tratamentele homeopatice sub forma unor forme de tratament ştiinţifice. The Skeptic Magazine oferă anual premiul Rusty Razor Award / Lama Ruginită persoanelor care prezintă un tip de pseudoştiinţă exagerat.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.