VIDEO Festivalul de la Salzburg debutează vineri, cu 280 de reprezentaţii şi Venezuela invitat de onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-de-la-salzburg-debuteaza-vineri-cu-280-de-reprezentatii-si-venezuela-invitat-de-onoare/

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii şi având ca invitat de onoare reţeaua muzicală Sistema, din Venezuela.

Alături de festivalurile Bayreuth (Germania, consacrat lui Richard Wagner), din Aix-en-Provence (Franţa) şi Glyndebourne (Marea Britanie), evenimentul de la Salzburg, care are loc până pe 1 septembrie, va atrage amatorii de operă, muzică clasică şi teatru din lumea întreagă.

Anul acesta, în semn de omagiu, discursul din deschiderea oficială, programată pe 26 iulie, va fi susţinut de compozitorul venezuelean Jose Antonio Abreu, în vârstă de 74 de ani, laureatul premiului Nobel „alternativ” pe 2001 (Right Livelihood Award, un prestigios trofeu internaţional acordat celor care lucrează la soluţii practice şi exemplare ale provocărilor cele mai urgente cu care se confruntă lumea de astăzi), fondator, în 1975, într-un garaj din Caracas, al mişcării muzicale Sistema în beneficiul copiilor cu probleme din „favelas” (cartierele mărginaşe), care susţine în prezent, în 230 de conservatoare, peste o jumătate de milion de tineri.

Un dirijor și 1.300 de copii

Unul dintre cele mai prestigioase ansambluri care vin în festival este Simon Bolivar Youth Orchestra, cu carismaticul dirijor Gustavo Dudamel, în vârstă de 32 de ani, care deja au entuziasmat spectatorii în principalele săli de concerte şi festivaluri din lume.

În plus, la Festivalul de la Salzburg vor veni peste 1.300 de copii susţinuţi de Sistema, printre care membrii corului de surdo-muţi White Hands Choir, care va avea 14 reprezentaţii, notează Mediafax.

Directorul festivalului, austriacul Alexander Pereira, care în 2015 va prelua conducerea Teatrului Scala din Milano, a dedicat, ca şi anul trecut, prima seară, cea de „pre-deschidere” (19 iulie), unei „Uverturi spirituale”, cu o operă muzicală religioasă, „Creaţiunea”, a compozitorului austriac Joseph Haydn (1732 – 1809).

Aniversare de 200 de ani

Însă temele muzicale centrale ale evenimentului sunt operele compozitorului Richard Wagner (1813 – 1883) şi ale compozitorului italian Giuseppe Verdi (1813 – 1901), de la a căror naştere se împlinesc 200 de ani. În festival vor fi interpretate „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” şi „Rienzi”, de Wagner, şi „Don Carlo”, „Falstaff”, „Ioana d’Arc” şi „Nabucco”, de Verdi.

La festival sunt aşteptate numeroase staruri ale genului: cântăreţele Anna Netrebko, Edita Gruberova, Cecilia Bartoli, Elina Garança, cântăreţii Placido Domingo (a cărui prezenţă este pusă însă sub semnul întrebării, după ce a fost spitalizat timp de câteva zile din cauza unui embolism pulmonar), Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, muzicienii Grigory Sokolov, Maurizio Pollini, Quartet Hagen, dirijorii Nikolaus Harnoncourt, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Daniel Barenboim, Mariss Jansons, Simon Rattle, Riccardo Chailly.

O piesă clasică, regizori noi

Sâmbătă se va deschide secţiunea dedicată teatrului, cu o nouă punere în scenă a unei piese scrise de austriacul Hugo von Hofmannsthal (1874 – 1929), „Jedermann”, o „clasică” a festivalului de la Salzburg, de această dată semnată de regizorii britanic Julian Crouch şi american Brian Mertes. O reprezentaţie „Jedermann”, în regia lui Max Reinhardt (1873 – 1943), a marcat prima ediţie a festivalului, în 1920.

Festivalul de la Salzburg dispune de un buget de 62,6 milioane de euro, organizatorii sperând să vândă 260.000 de bilete, al căror preţ se situează între 5 şi 400 de euro. O masă rezervată la dineul balului festivalului costă 12.000 de euro.

Foto credit: Aiichiro Kojima, Salzburg Festival (Site)

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.