VIDEO Filme cehe clasice, proiectate în locuri inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-cehe-clasice-proiectate-in-locuri-inedite/

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Un articol de Laura Iancu|2 iunie 2013

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Festivalul a început ieri, cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu „Ferat Vampire“, un altfel de film cu vampiri. Continuă astăzi în grădina Muzeului Enescu cu filmul cu care Miloš Forman s-a întors să filmeze la Praga – „Amadeus“. Luni va fi o proiecţie în spaţiul industrial WASP, scurtmetraje în sala albă şi un lungmetraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Švankmajer, iar marţi, în parcarea de pe Magheru, va fi proiectată o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac – „The Cremator“.

Mari filme de Jiří Menzel

Ultima zi a festivalului îi va fi dedicată regizorului Jiří Menzel, urmând a fi proiectate la Palatul Ştirbei trei dintre filmele cineastului. Regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF. Proiecţia simultană a filmelor „L-am servit pe regele Angliei“, „Vară capricioasă“ şi „Sfârşitul vremurilor vechi“ va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

„Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de către publicul român, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă“, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh. Pe lânga filme, publicul va fi încurajat să vină la toate proiecţiile şi printr-un premiu oferit de Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Program:

Duminică, 2.06 / ora 21.00 / „Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr. 144)

Luni, 3.06 / ora 21.00 / Svankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu, nr. 67 – 93, Fabrica Flaros, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4.06 / ora 21.00 / „The Cremator“ / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr.6-8)

Miercuri, 5.06 / ora 21.00 / Menzel Night / @ Palatul Stirbei (Calea Victoriei, nr. 107)

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.
Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.