VIDEO Filmele mute ale lui Alfred Hitchcock, incluse în Registrul „Memoria Lumii“ al UNESCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-mute-ale-lui-alfred-hitchcock-incluse-in-registrul-memoria-lumii-al-unesco/

O colecţie de nouă filme mute ale regizorului Alfred Hitchcock, printre care „The Pleasure Garden”, a fost inclusă în secţiunea britanică a Registrului „Memoria Lumii” al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

O colecţie de nouă filme mute ale regizorului Alfred Hitchcock, printre care „The Pleasure Garden“, a fost inclusă în secţiunea britanică a Registrului „Memoria Lumii” al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Registrul „Memoria Lumii” este un program al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură care are ca scop sprijinirea şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei arhivelor de documente.

Filmele mute ale lui Hitchcock se află printre cele 11 colecţii de documente selectate pentru a reprezenta patrimoniul britanic în muzee şi biblioteci.

Nouă filme

Cele nouă filme ale lui Alfred Hitchcock incluse în Registrul „Memoria Lumii” sunt „The Pleasure Garden”, „Chiriaşul/ The Lodger: A Story of the London Fog”, „Downhill”, „Easy Virtue”, „The Ring”, „The Farmer’s Wife”, „Champagne”, „The Manxman” şi „Blackmail”.

În afară de filmele mute ale lui Hitchcock au mai fost incluse în acest registru, printre altele, arhivele Churchill, arhivele Royal Scottish National Institution şi arhivele Thomas Hardy.

Marele maestru al suspansului

La începuturile carierei, cu mult înainte de succesele lui hollywoodiene, cineastul britanic Alfred Hitchcock a regizat o serie de filme ce purtau deja amprenta celui care a fost numit ulterior „marele maestru al suspansului”. Filmele sale clasice au suportat cu greu „asaltul” timpului şi o operaţiune importantă de restaurare a trebuit să fie efectuată de către BFI.

Peliculele lui Hitchcock au fost prezentate în evenimente care au avut loc în Shanghai, Rio de Janeiro, Cannes şi Londra, după premiera la Institutul de Film Britanic (BFI), după ce au fost restaurate şi digitalizate de celebra instituţie din Marea Britanie, notează Mediafax.

Toate cele nouă filme sunt programate să fie proiectate la BFI Southbank, în august, şi apoi în Europa. De asemenea, capodoperele cinematografice vor fi prezentate în marile oraşe din SUA, printre care Washington, San Francisco şi Los Angeles.

Șase nominalizări, nici un premiu

În ciuda faptului că a fost nominalizat de şase ori la premiile Oscar, printre care pentru filmele „Psycho”, „Păsările/ The Birds” şi „În spatele ferestrei/ Rear Window”, Hitchcock nu a reuşit niciodată să plece acasă cu o statuetă a Academiei de film americane.

Registrul „Memoria Lumii”, înfiinţat în 1992, are ca scop conservarea şi difuzarea colecţiilor valoroase de arhive din toată lumea, de interes internaţional şi valoare excepţională universală, pentru a evita „amnezia colectivă” a generaţiilor viitoare, ţinând cont de starea alarmantă în care a ajuns o mare parte a memoriei documentare.

Programul pleacă de la principiul că patrimoniul documentar aparţine tuturor, trebuie conservat în întregime şi protejat în beneficiul fiecăruia şi trebuie să fie accesibil tuturor. Sprijinirea accesului include încurajarea de a face copii digitale şi cataloage disponibile pe internet, precum şi publicarea şi distribuirea de cărţi, CD-uri, DVD-uri şi alte produse.

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, România nu are încă înscrise în Registrul „Memoriei Lumii” documente de patrimoniu.

Foto credit: Cinemagia

30
/07
/17

CRONICĂ DE FILM La concurență cu al „Al doilea joc” (2014) al lui Corneliu Porumboiu, „Țara moartă”, noul film al lui Radu Jude, este probabil cel mai radical și anti-spectacular documentar românesc post-2000. O operă cinematografică ambițioasă formal și polemică prin subiect.

28
/07
/17

Editura Nemira ii invită pe cinefili la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times. 

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

27
/07
/17

Festivalul Filmul de Piatră (27 - 30 iulie, Piatra Neamț) a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.