VIDEO Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la Paris: „Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mariana-nicolesco-ambasador-onorific-unesco-la-paris-nimic-nu-i-poate-apropia-pe-oameni-mai-mult-decat-cantul/

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Un articol de Andrada Văsii|2 iulie 2013

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Mariana Nicolesco este laureată  a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice „în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii“, şi Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură“.

Directorul General UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim. Temă rezumată în cuvinte simple de un reprezentant al Africii, care l-a citat pe Victor Hugo: „O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus’“.

Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, şi Irina Bokova, Director General UNESCO, la Reuniunea de la Paris

Credo-ul Marianei Nicolesco

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului.

Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă «adevărul» şi «frumosul», comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm. Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul.

Mariana Nicolesco,
soprană

Un artist care a creat un festival

În numele acestui credo, afirma Mariana Nicolesco, ea a creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ la Brăila, în România. Din 1995 şi până azi au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care artista le oferă gratuit, peste 2000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale.

Cuvinte îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de Jean-Michel Jarre (în fotografie, sus, alături de soprană): „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare“.

Foto credit: Mariana Nicolesco, UNESCO

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.