VIDEO Filmul „Trei la subsol“, de Abram Room, miercuri şi vineri, la Cinemateca Eforie din Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-trei-la-subsol-de-abram-room-miercuri-si-vineri-la-cinemateca-eforie-din-capitala/

Lungmetrajul „Trei la subsol“, în regia lui Abram Room, va fi difuzat, miercuri şi vineri, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie din Capitală, în ediţia a doua a programului „Avangarda revizitată“.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

Lungmetrajul „Trei la subsol“, în regia lui Abram Room, va fi difuzat, miercuri şi vineri, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie din Capitală, în ediţia a doua a programului „Avangarda revizitată“, o sesiune care acoperă avangarda rusă şi sovietică.

A doua sesiune din seria „Avangarda revizitată“ le este dedicată artiştilor avangardişti Abram Room şi Viktor Şklovski, prezenţi în program cu un lungmetraj de referinţă. „Trei la subsol/ Tretiea mesciankaia“, realizat în 1927, este un film mut, de ficţiune, scenariul fiind al lui Abram Room şi Viktor Şklovski, notează Mediafax.

Un cuplu cu o cameră în plus în apartament

Filmul prezintă un cuplu căsătorit care deţine un mic apartament în Moscova. Atunci când un vechi prieten al soţului soseşte în oraş, acesta nu reuşeşte să-şi găsească o cameră de închiriat. Kolea, soţul, îşi invită prietenul să se mute cu ei. Atunci când Kolea este plecat în deplasare, senzuala Liuda şi chipeşul Volodea se îndrăgostesc şi au o aventură

După furia sa la aflarea veştii, soţul se linişteşte. Kolea ajunge pe canapea, iar cei trei se obişnuiesc cu acest ménage à trois, până când soţia descoperă că a rămas însărcinată. Cei doi bărbaţi încearcă să decidă ce să facă, dar Liuda este suficient de puternică pentru a hotărî singură.

Filmul este considerat o peliculă de referinţă pentru umorul şi naturalismul său, precum şi pentru portretul plin de înţelegere şi simpatie al eroinei.

Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română a lansat, în noiembrie 2012, programul „Avangarda revizitată“, un demers de prezentare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura cinema-ului în perioada de până la naţionalizarea din 1948 a producţiei de gen şi a peliculelor deţinute de cinematografele locale.

Prima ediţie a programului, cuprinzând şase sesiuni, a fost dedicată avangardei franceze.

Foto credit: Festival Cannes

25
/04
/13

Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga țară. Merită să-l vezi dacă ești pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oțel“, te bucuri de intrare gratuită.

25
/04
/13

Luminiţa Gheorghiu, elogiată de presa internaţională pentru rolul din „Poziţia copilului“ (r. Călin Netzer), filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlin, este imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca). Actriţa va fi distinsă cu Premiul de excelenţă în cadrul galei de închidere TIFF.

24
/04
/13

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Din juriu, în afară de Steven Spielberg, fac parte patru femei şi patru bărbaţi, printre care se remarcă regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.