Începe Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ediția 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-international-de-film-studentesc-cinemaiubit-editia-2022/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, se deschide marţi, 6 decembrie 2022, la ora 19.00, la Cinemateca EFORIE din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2022

În timp, CineMAiubit a devenit un eveniment de tradiție a spațiului cultural și educațional românesc, fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute nume ale filmului românesc contemporan. Desfășurându-se într-un format hibrid, live la Cinemateca EFORIE și, simultan, online pe www.cinepub.ro, festivalul aduce în fața publicului și a criticilor de film producții studențești din mai multe țări de pe tot mapamondul.

În cele aproape două decenii și jumătate de existență, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar totodată a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, voci promițătoare au fost remarcate – și, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și are ca parteneri principali Cinemateca EFORIE și platforma  cinepub.ro

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit, și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.

Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate: producătoarea de film Oana Iancu – președinta juriului; producătoarea, regizoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett (UK); actrița Rodica Lazăr; monteurul de film Corina Stavilă; regizorul de teatru și film, dramaturg și profesor Dragan Milinkovic Fimon (Serbia); directorul de fotografie Marius Panduru; criticul de film Călin Boto.

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta o proiecție specială din ciclul Arhiva Activă, în care vor fi prezentate filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate și redate publicului. Proiecția va fi urmată de o discuție cu autorii filmelor.

CineMAiubit își continuă programele educaționale, fiind organizat atelierul ScriptLAB, sub coordonarea regizorului maghiar Csaba Bollok, și un atelier de modelare a personajelor 3D, susținut de profesoara Mirela Vlad.

În paralel cu Festivalul, la UNATC va avea loc reuniunea SEECS (South–East European Cinema Schools), organizație care reunește școlile de film din regiune afiliate CILECT.

Vor participa rectori, decani și directori de universități de teatru și film din: Bulgaria, Croația, Albania, Grecia, Turcia.

Programul festivalului poate fi consultat pe site–ul CineMAiubit, precum și pe paginile de Facebook: CineMAiubit, Cinepub și UNATC.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.