VIDEO „Foaie Verde“ – cuvinte, dor, doină şi mişcare cu Grigore Leşe, Mihai Balabaş şi mulţi alţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-foaie-verde-cuvinte-dor-doina-si-miscare-cu-grigore-lese-mihai-balabas-si-multi-altii/

Miercuri, 26 iunie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, TATAIA şi Asociaţia Noi Facem Bine prezintă spectacolul „Foaie Verde“.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Miercuri, 26 iunie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, TATAIA şi Asociaţia Noi Facem Bine prezintă „Foaie Verde“.

Un performance multimedia live, într-o unică reprezentaţie ce va fi înregistrată pe suport audio. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Ce se întâmplă când pe aceeaşi scenă se întâlnesc doinaşi autentici, Norzeatic, Grigore Leşe, Maria și Mihai Balabaș şi interpreţi de dans contemporan? După cum v-a obişnuit, TATAIA face spectacol şi cântă din colţul gurii „Foaie verde“.

Izvorul de înţelepciune care naşte improvizaţia şi emoţia nu trebuie pierdut sau uitat. Dincolo de melancolie şi youtube, mai există încă doină adevărată în România, iar TATAIA o scoate la iveală. Doina arhaică și doina contemporană se întâlnesc pe scenă, unite într-un ritm ritualic de toacă și mișcare.

Muzică și dans

Publicul va simți și va trăi doina într-un spectacol multimedia, live, cu interpreți autentici aleși pe sprânceană. Zamfira horăște, Răzvan Roșu mânuiește iscusit tulnicul și fluierul, iar Aurelian şi Gheorghe Butnaru, tată și fiu, sunt printre ultimii cimpoieri arhaici din România. În bătaia de toacă a lui Grigore Leșe, dansatorii Andreea Novac, Ioana Marchidan și Istvan Teglas descătușează energie și emoție, iar poezia înțeleaptă a lui Norzeatic și lirica senzorială a Mariei și a lui Mihai Balabaş creează parabola între vechi şi nou, între urban şi rural, între dor şi fericire, între micro şi macrocosmos.

Info:

Coregrafie Andreea Novac, video Mihai Păcurar

Concept şi regie Mihai Sibianu

FB event: https://www.facebook.com/events/475063849239274/

Despre interpreţi: http://www.tataia.net/folclor/interpreti-foaie-verde/

Foto credit: captură video ,, Grigore Leșe – Miorița”

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).