VIDEO Fotografii ale lui Constantin Brâncuşi au fost furate din casa stră-strănepoatei sculptorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-fotografii-ale-lui-constantin-brancusi-au-fost-furate-din-casa-stra-stranepoatei-sculptorului/

Mai multe fotografii ale lui Constantin Brâncuşi, cu autograful acestuia, au fost furate din casa stră-strănepoatei sculptorului de către un bărbat pe care îl angajase să aibă grijă de locuinţă, acestea fiind recuperate şi restituite femeii.

Un articol de Andrada Văsii|7 august 2013

Mai multe fotografii ale lui Constantin Brâncuşi, cu autograful acestuia, au fost furate din casa stră-strănepoatei sculptorului de către un bărbat pe care îl angajase să aibă grijă de locuinţă, acestea fiind recuperate şi restituite femeii.

Sesizarea a fost făcută de Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi, în vârstă de 53 de ani, care s-a recomandat drept stră-strănepoata sculptorului. Aceasta le-a spus anchetatorilor că prejudiciul se ridică la aproximativ 600.000 de euro, aceasta fiind suma la care fotografiile furate au fost evaluate.

Poliţiştii au început o anchetă şi au stabilit că fotografiile furate s-ar putea afla la un atelier de arte plastice reprezentat de Ion Tufeanu.

6.300 de euro pentru fotografii

Audiat de poliţişti, Tufeanu a recunoscut că, la data 1 iulie, a cumpărat mai multe fotografii cu Brâncuşi, care aveau inclusiv semnătura sculptorului, de la un bărbat căruia i-a plătit în schimb 2.300 de euro. Tufeanu le-a declarat anchetatorilor că a vândut ulterior fotografiile, pentru 6.300 de euro, unui bărbat despre care a spus că se numeşte Lucian Tănăsescu.

Tănăsescu a fost identificat de poliţişti, care l-au audiat la sediul Secţiei 14. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, în iarna anului 2009, Luminiţa Mincu Pătraşcu Brâncuşi l-a angajat pe Marian Iliaş, în vârstă de 33 de ani, să aibă grijă de apartamentul în care a locuit mama sa, notează Mediafax.

În acest context, bărbatul ar fi observat, într-o cutie, mai multe fotografii cu sculptorul Constantin Brâncuşi, pe care le-a luat şi le-a dus acasă, iar la începutul lui iulie, pentru că avea nevoie de bani, i le-a vândut lui Ion Tufeanu.

Fotografiile au fost recuperate luni şi restituite femeii. Marian Iliaş a fost reţinut marţi şi urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Foto credit: Edward Steichen, Wikipedia

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.