VIDEO Gael Garcia Bernal, în rolul copywriter-ului care l-a învins pe Pinochet
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-gael-garcia-bernal-in-rolul-copywriter-ului-care-l-a-invins-pe-pinochet/

„No“ este o dramă istorică despre campania electorală din Chile, 1988, care a dus la căderea dictaturii lui Augusto Pinochet.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

No“ este o dramă istorică despre campania electorală din Chile, 1988, care a dus la căderea dictaturii lui Augusto Pinochet.

Actorul sud-american Gael Garcia Bernal („Amores Perros“, „The Motorcycle Diaries’’, „Y Tu Mama Tambien’’, „Mala educacion’’) joacă rolul principal în filmul „No”, în regia lui Pablo Larraín („Fuga’’, „Tony Manero’’, „Post Mortem’’). Gael Garcia Bernal îl interpretează pe René Saavedra, un copywriter de succes de la o agenţie de publicitate, abordat de opoziţie cu rugămintea de a le dirija campania electorală împotriva lui Pinochet.

René Saavedra este un personaj etern. Simbolizează trezirea conştiinţei politice a unei persoane aparent apolitice. Fiind indiscutabil produsul politicilor îndurate de părinţii lui – exil, persecuţie, sentimentul de neapartenenţă la propra ţară – pe parcursul poveştii, fără să vrea caută să se împace cu latura sa politică, care este chemată la înaintare pentru ca schimbarea circumstanţelor sale să se poată produce.

Gael Garcia Bernal,
actor

Contrar tuturor aşteptărilor, René tratează cel mai important eveniment al ţării sale – referendumul care l-ar putea răsturna pe Pinochet după 15 ani de dictatură – cum tratează orice alt produs, fie el ultima băutură răcoritoare sau noul cuptor cu microunde.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM „No“. Politică, publicitate şi casete video

Tânărul publicitar intuieşte că macabrele montaje cu asasinate împotriva poporului, tortură, tunuri şi gaze lacrimogene – altfel, extrem de reale – îi vor speria pe votanţi şi vor descuraja prezenţa la urne. Aşa că, propune o abordare complet diferită a campaniei, axată pe fericire: „Te aşteaptă fericirea dacă votezi NO!”

O tactică puțin îndrăgită

Această tactică nu este îmbrăţişată de toţi colegii, ca să nu mai vorbim de şeful său, patronul agenţiei, un apropiat al regimului. Pe de altă parte, politicienii veterani ai opoziţiei o văd ca pe un afront adus multelor victime care au suferit sub Pinochet. Însă René se încăpăţânează, în ciuda colegilor rezervaţi, a şefului aflat în tabăra opusă sau a presiunii poliţiei secrete asupra familie sale, să meargă pe direcţia „Allegria!”.

Cred că ceea ce s-a realizat în acel moment a fost unul dintre cele mai importante şi pure acte de fraternitate înregistrate de democraţie la nivel global. Deşi ştiau că se angrenau într-un proces electoral pe care marea majoritate îl considerau a fi fraudulos de la bun început, oamenii au avut încredere că, indiferent de cost, merită să se facă auziţi odată pentru totdeauna: pentru ei înşişi, pentru părinţii şi copiii lor.

Gael Garcia Bernal,
actor

Nici soţia sa, o activistă radicală împotriva regimului, nu-l încurajează pe ambiţiosul copywriter. Ea consideră că referendumul va fi „aranjat” şi că prezentarea la urne reprezintă o legitimare a dictatorului în faţa Occidentului. Uşor, uşor, văzînd ameninţările la care sunt supuşi amândoi din partea poliţiei politice, ea realizează că soţul ei este pe drumul cel bun.

Info:

„No’’ este distribuit de Independenţa Film şi va intra în cinematografe vineri, 5 iulie. Pelicula a avut o proiecție și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

Foto credit: „No”

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.