VIDEO Hollywood Reporter: Noul film al lui Porumboiu – provocator şi în acelaşi spirit al Noului val românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-hollywood-reporter-noul-film-al-lui-porumboiu-provocator-si-in-acelasi-spirit-al-noului-val-romanesc/

În cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, ,,viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă” a regizorului este aplicată lumii cinematografiei.

Un articol de Andrada Văsii|9 august 2013

În cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, proiectat în competiţia Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), „viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă“ a regizorului este aplicată lumii cinematografiei.

„Viziunea plină de inteligenţă cerebrală şi absurdă a autorului român Corneliu Porumboiu este aplicată lumii cinematografiei, în filmul său despre realizarea unui film turnat pe peliculă”, scrie  publicaţia.

Citiţi şi FOTO/VIDEO Primele imagini din cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Locarno

Un regizor are o aventură cu o actriţă care are un rol secundar în filmul său şi decide să scrie în ultimul moment o scenă de nuditate pentru aceasta.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu pleacă „de la o premisă-clişeu şi reuşeşte cu multă grijă să o întoarcă cu susul în jos, apelând la logică, umor absurd şi la un consum uriaş de ţigări“, scrie  publicaţia.

89 de minute, 20 de cadre

Dacă primele două lungmetraje ale lui Corneliu Porumboiu – „A fost sau n-a fost” şi „Poliţist, adjectiv” – „investighează cuvinte şi înţelesuri”, cel de-al treilea „explorează gramatica filmului, cu cadrele specifice regizorului, lungi, aproape imobile, duse la o nouă extremă, întregul proiect de 89 de minute având sub 20 de cadre”, mai scrie publicaţia de specialitate.

„Filmul care va fi probabil perceput într-o manieră mult mai controversată decât celelalte pelicule” ale lui Porumboiu şi care dă senzaţia „că se află la unul-două scenarii depărtare de ceva măreţ” s-ar putea dovedi „atractiv pentru festivalurile şi cinefilii familiarizaţi cu Noul val românesc sau cu subiectul central şi execuţia riguroasă”, mai scrie  publicaţia.

Din punct de vedere tehnic, potrivit Hollywood Reporter, filmul „se înscrie în linia celorlalte producţii româneşti recente”.

Premieră la Locarno

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul întreg „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi a rulat în premieră mondială la Festivalul de la Locarno vineri, notează Mediafax. Este una dintre puţinele pelicule din festival filmate şi proiectate pe peliculă de 35 mm.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean.

A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Foto:  Bogdan Dumitrache actor, Diana Avramut actriţă, Corneliu Porumboiu, regizor

Foto credit: Festival del film Locarno / Massimo Pedrazzini.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.