VIDEO În acest weekend, vedete internaţionale la ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-in-acest-weekend-vedete-internationale-la-arcub-live-open-air-jazz-blues-more/

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Un articol de Andrada Văsii|6 iulie 2013

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Programul serii de astăzi debutează cu Elena Moroşanu & Michael Acker Quartet, reprezentanţi ai noii generaţii ai jazzului. Deşi foarte tineri, artiştii sunt deja cunoscuţi publicului de gen. Elevă a Ancăi Parghel, Elena Moroşanu s-a evidenţiat ca solistă de jazz, cu toate că relaţia ei cu muzica a început cu genul pop.

Împreună cu Michael Acker (bas electric), Ionuţ Bîcă (pian), şi Vlad Popescu (tobe), formează Three for Helen, un grup înfiinţat anul trecut, care îşi propune să revoluţioneze jazzul. Pe scena festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, bandul vă invită să experimentaţi noile tendinţe ale genului, printr-un repertoriu original, în care stilurile R&B, pop şi muzica electronică sunt inspirat adaptate şi entuziast interpretate în ritmuri de jazz.

Jazzul anilor ’60 

De la ora 20.00, spectatorii vor parcurge o ingenioasă călătorie în timp, conduşi de un grup de împătimiţi creatori de jazz. Prin intermediul unui cunoscut proiect muzical, intitulat Aleea Cosmonauţilor, muzicianul român Mircea Tiberian şi partenerii săi, Chris Dahlgren (contrabas), Christian Lillinger (percuţie) şi tânăra solistă Nadia Trohin, oferă o selecţie de hit-uri din muzica uşoară a anilor ‘60-‘70 şi piese celebre din cabaretul german interbelic, reorchestrate pe ritm de jazz.

Într-o surprinzătoare viziune instrumentală, repere cunoscute ale muzicii autohtone („Două rândunici’’, „Lalele’’, „Inimă nu fi de piatră etc.“) îşi păstrează identitatea melodică, în acelaşi timp căpătând un plus de ritm şi energie.

Călătorie în lumea muzicii pentru cei mici

Duminică 7 iulie, jazzul vine mai aproape de publicul foarte tânăr. Începând cu ora 11.00, copiii sunt chemaţi să descopere instrumentele şi muzica de gen, în cadrul proiectului Jazz for Kids. Iniţiat de Mircea Tiberian şi susţinut de asociaţia culturală jazz.ro, acest proiect muzical are drept scop educarea publicului tânăr, care poate şi trebuie să descifreze limbajul jazz-ului.

Noul jazz

Începând cu ora 19.00, scena festivalului va găzdui un concert de excepţie, susţinut de celebrul grup new-york-ez Medeski Martin & Wood. Elogiat atât în Europa, cât şi în SUA, trio-ul alcătuit din John Medeski (clape şi pian) (foto sus) , Billy Martin (tobe şi percuţie) şi Chris Wood (contrabas şi chitară bas), propune un repertoriu aparte, cu piese care introduc în linia melodică a jazz-ului noi curente muzicale, de la funk, la hip-hop.

Festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More se încheie duminică seară, cu recitalul unui alt invitat de marcă: celebrul saxofonist James Carter. Instrumentist de geniu şi compozitor remarcabil, James Carter va cânta alături de colegii săi de grup, Gerard Gibbs (orga) şi Leonard King (percuţie). Împreună, îi vor dezvălui publicului bucureştean secretele tehnice interpretative, virtuozitatea şi arta improvizaţiei, care definesc stilul James Carter Organ Trio.

Info :

Accesul este gratuit.

Foto credit: ArCuB

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.