VIDEO Lungmetrajul „Notebook“, recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lungmetrajul-notebook-recompensat-cu-globul-de-cristal-la-karlovy-vary/

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier”, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier“, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Globul de Cristal i-a fost oferit lui János Szász pentru „The Notebook/Le Grand Cahier”, o coproducţie Ungaria/Germania/Austria/Franţa, de către regizorul american Oliver Stone, informează variety.com. Cea de-a 48-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary a prezentat 235 de filme, inclusiv 23 de premiere mondiale.

Suntem incredibil de norocoşi să avem un asemenea public, căruia îi place să fie provocat.

Karel Och,
director artistic

Preşedintele juriului Agnieszka Holland, care semnează miniseria HBO „Rugul aprins” a spus că publicul de la Karlovy Vary „are parte de cele mai bune programe tv produse în Statele Unite ale Americii, Scandinavia şi Anglia”, care prezintă teme sociale şi politice importante şi uneori „sunt mai proaspete decât temele din cinema”, notează Mediafax.

Premiul special al juriului a fost câştigat de pelicula „A Field in England”, regizat de Ben Wheatley.

Pe de altă parte, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost împărţit între Amy Morton, Louisa Krause, Emily Meade şi Margo Martindale pentru rolurile din filmul „Bluebird”, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Ólafur Darri Ólafsson pentru rolul său din filmul „XL”.

Premii onorifice

Actorul John Travolta, producătorul american Oliver Stone şi artistul Theodor Pištěk au fost recompensaţi cu un premiu onorific la Festivalului de Film de la Karlovy Vary pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Jan Hřebejk a fost recompensat cu titlul de cel mai bun regizor la Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

La ediţia de anul acesta a festivalului din Cehia a concurat şi lungmetrajul filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, dar şi scurtmetrajul documentar „După fel şi chip”, de Paula Oneţ.

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, şi „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, au fost proiectate, în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons.

Foto credit: Karlovy Vary International Film Festival

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.