VIDEO Lungmetrajul „Notebook“, recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lungmetrajul-notebook-recompensat-cu-globul-de-cristal-la-karlovy-vary/

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier”, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier“, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Globul de Cristal i-a fost oferit lui János Szász pentru „The Notebook/Le Grand Cahier”, o coproducţie Ungaria/Germania/Austria/Franţa, de către regizorul american Oliver Stone, informează variety.com. Cea de-a 48-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary a prezentat 235 de filme, inclusiv 23 de premiere mondiale.

Suntem incredibil de norocoşi să avem un asemenea public, căruia îi place să fie provocat.

Karel Och,
director artistic

Preşedintele juriului Agnieszka Holland, care semnează miniseria HBO „Rugul aprins” a spus că publicul de la Karlovy Vary „are parte de cele mai bune programe tv produse în Statele Unite ale Americii, Scandinavia şi Anglia”, care prezintă teme sociale şi politice importante şi uneori „sunt mai proaspete decât temele din cinema”, notează Mediafax.

Premiul special al juriului a fost câştigat de pelicula „A Field in England”, regizat de Ben Wheatley.

Pe de altă parte, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost împărţit între Amy Morton, Louisa Krause, Emily Meade şi Margo Martindale pentru rolurile din filmul „Bluebird”, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Ólafur Darri Ólafsson pentru rolul său din filmul „XL”.

Premii onorifice

Actorul John Travolta, producătorul american Oliver Stone şi artistul Theodor Pištěk au fost recompensaţi cu un premiu onorific la Festivalului de Film de la Karlovy Vary pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Jan Hřebejk a fost recompensat cu titlul de cel mai bun regizor la Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

La ediţia de anul acesta a festivalului din Cehia a concurat şi lungmetrajul filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, dar şi scurtmetrajul documentar „După fel şi chip”, de Paula Oneţ.

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, şi „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, au fost proiectate, în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons.

Foto credit: Karlovy Vary International Film Festival

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.