VIDEO Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la Paris: „Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mariana-nicolesco-ambasador-onorific-unesco-la-paris-nimic-nu-i-poate-apropia-pe-oameni-mai-mult-decat-cantul/

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Un articol de Andrada Văsii|2 iulie 2013

Celebra soprană Mariana Nicolesco a pronunţat o cuvântare cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Mariana Nicolesco este laureată  a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice „în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii“, şi Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură“.

Directorul General UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim. Temă rezumată în cuvinte simple de un reprezentant al Africii, care l-a citat pe Victor Hugo: „O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus’“.

Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, şi Irina Bokova, Director General UNESCO, la Reuniunea de la Paris

Credo-ul Marianei Nicolesco

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului.

Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă «adevărul» şi «frumosul», comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm. Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul.

Mariana Nicolesco,
soprană

Un artist care a creat un festival

În numele acestui credo, afirma Mariana Nicolesco, ea a creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ la Brăila, în România. Din 1995 şi până azi au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care artista le oferă gratuit, peste 2000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale.

Cuvinte îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de Jean-Michel Jarre (în fotografie, sus, alături de soprană): „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare“.

Foto credit: Mariana Nicolesco, UNESCO

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.