VIDEO Matei Vişniec îşi va întâlni astăzi admiratorii la ICR Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-matei-visniec-isi-va-intalni-astazi-admiratorii-la-icr-londra/

Prozatorul, poetul şi dramaturgul Matei Vişniec va intra în dialog cu admiratorii săi londonezi astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Prozatorul, poetul şi dramaturgul Matei Vişniec va intra în dialog cu admiratorii săi londonezi astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Întâlnirea va fi precedată de spectacolul „Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“, în regia lui Alexandru Nagy.

Un poet cu cu piese de teatru

Numărându-se printre cei mai de seamă scriitori români contemporani, cu o vastă operă, tradusă în zeci de limbi, Matei Vişniec trăieşte în prezent la Paris, unde s-a stabilit în 1987, potrivit Institutului Cultural Român din Londra. Poet subtil şi romancier de o rafinată complexitate, acesta este apreciat mai ales pentru piesele sale de teatru, jucate cu succes peste tot în lume, notează Mediafax.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

Povestea unor femei din lumi diferite

„Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“ explorează relaţia dintre o americancă, psiholog cu înalte studii, şi o femeie din Balcani, victima unui viol suferit în timpul conflictului balcanic de la începutul anilor ’90: două femei provenind din două lumi (aparent) diferite, unite, însă de o suferinţă adâncă, provocată de ororile războiului.

Abordând tema suferinţei umane şi a mântuirii şi examinând adevăruri universale folosind pretextul unor realităţi contemporane uşor identificabile, piesa s-a bucurat de un succes major pe multe din scenele mari ale lumii.

„Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“, în regia lui Alexandru Nagy, le are în distribuţie pe Anna Burkholder şi Lavinia Simina, iar spectacolul va fi jucat în limba engleză. Viziunea regizorală cu care abordează piesa „Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“ este inspirată de activitatea regizorului la East 15 Acting School din Londra.

Foto credit: Matei Visniec (Facebook)

01
/08
/15

Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell. 

31
/07
/15

Editura Polirom vă propune şi în această săptămînă două volume fascinante, de neratat, în colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie”: Căzînd în gol, de Joe Simpson, un bestseller al literaturii montane, şi Trenul-fantomă către Răsărit, de Paul Theroux, continuarea Bazarului pe roţi, un clasic al literaturii de călătorie.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Teatrul Pygmalion din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel), de Gellu Naum, vineri, 31 iulie, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului, prozatorului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

29
/07
/15

„Creştinismul e dogmă, e mistică, e morală, e de toate, dar e în mod special un mod de a trăi şi o soluţie şi e reţeta de fericire.” Spunea Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut. S-a născut pe 29 iulie 1912.

24
/07
/15

Recitesc “Sonata Kreutzer”. E o capodoperă, scurtă, dar capodoperă. Găsesc concluziile marelui rus false, dar premisele adevărate. Demonstrația – însă – strict textual, demonstrația că viața bărbatului cu femeia pe pământ e sortită unui lung șir de chinuri care pot decurge, lesne, în crimă, demonstrația e superbă.

22
/07
/15

Abia acum am ajuns – la doi ani de când a fost publicată – să citesc “Sărbătoarea neînsemnătății”, de Milan Kundera. Sunt un kunderian rezonabil. Iubesc literatura care a plecat din Cehia pentru a ajunge în inima lucrurilor.

20
/07
/15

Duc în chestiunea bibliografiei generale povara unor lipsuri enorme. Toate aceste lipsuri enorme sunt, în același timp, o discretă dovadă de înțelepciune. Am amânat ani de zile întâlniri cu anume scriitori. Cred că în literatură, la fel ca în dragoste, întâlnirile cuvenite tot se vor întâmpla.

17
/07
/15

„Cum suntem?”, „Cum credem că suntem?”, „Cum cred alţii că suntem?”, „Cum am ajuns să fim aşa?” sunt întrebări esenţiale atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru întreaga societatea românească. În volumul Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, apărut la Editura Polirom, disponibil în librării din această săptămînă, renumitul psiholog Daniel David ne oferă, într-o manieră analitică riguroasă şi complexă, răspunsuri bine documentate.