VIDEO „Opera Philharmonia“, concert extraordinar de închidere a stagiunii 2012-2013 a Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-opera-philharmonia-concert-extraordinar-de-inchidere-a-stagiunii-2012-2013-a-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 30 iunie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteţi bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Duminică, 30 iunie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti vă puteți bucura de „Opera Philharmonia“, concertul extraordinar de închidere a stagiunii actuale.

Sărbătoarea va începe prin „Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major, opus 35“ de Piotr Ilici Ceaikovski, urmând ca în partea a doua a evenimentului să prindă viaţă una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – „Carmina Burana“ de Carl Orff – sub bagheta dirijorului Horia Andreescu (foto sus).

Violonistul talentat al României

Printre invitaţii speciali ai serii se numără violonistul Mircea Dumitrescu, remarcat de lumea culturală ca unul dintre copiii foarte talentaţi ai României, dirijorul Horia Andreescu, care se află la prima sa colaborare cu Opera Naţională Bucureşti, soprana Irina Ionescu – câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de canto „Colmenar Viejo“ – Madrid, baritonul Andreas Jäpel, artist care a colaborat cu numeroase orchestre din Germania şi contratenorul Vladimir Catană.

15 ani – 50 de premii

În vârstă de doar 15 ani, violonistul Mircea Dumitrescu este câştigător a 50 de premii I, dintre care 15 la competiţii internaţionale. Mircea Dumitrescu studiază sub îndrumarea profesoarei Olivia Ioana Popa la Colegiul Naţional George Enescu din Bucureşti şi are deja numeroase performanţe în domeniul muzical, colaborând printre alte formaţii cu Filarmonica din München.

Mircea se dovedeşte a fi o natură violonistică cu totul ieşită din comun. Cert rămâne faptul că în violonistica noastră a ultimelor decenii, în violonistica noastră din secolul trecut, nu există precedente similare; personal nu cunosc violonişti care să fi abordat acest concert înaintea vârstei de 19 sau 20 de ani.

Dumitru Avakian,
critic muzical

O stagiune plină de evenimente

Numeroşi artişti invitaţi din ţară şi de peste hotare, români şi străini, evenimente speciale, premiera absolută a operei „O scrisoare pierdută“ de Dan Dediu, Maratonul Revelionului®, „Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere“ – concert de gală extraordinar cu participarea artiştilor Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu, concertul extraordinar „Tannhäuser“ de Richard Wagner, Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“ – eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări, revenirea spectacolului „Lacul lebedelor“ în repertoriul teatrului liric, sunt numai câteva dintre cele mai frumoase momente pe care vi le-a oferit de-a lungul stagiunii 2012-2013 Opera Naţională Bucureşti.

Foto credit: Opera Națională București

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.