VIDEO Peste 100 de candidaţi din 30 de ţări s-au înscris la Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-100-de-candidati-din-30-de-tari-s-au-inscris-la-concursul-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera-eveniment-al-operei-nationale-bucuresti/

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinătate.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinatate.  

În perioada 13-16 iunie 2013, la ONB se vor desfăşura fazele finale ale celei dintâi ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, competiţie la care s-au înscris peste 100 de candidaţi din 30 de ţări. Gala laureaţilor va avea loc în data de 16 iunie, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, concurenţii fiind acompaniaţi de orchestra ONB, dirijată de Iurie Florea.

Cu peste 100 de competitori din zeci de ţări, juriul fazei preliminare, format din dirijori români, solişti, maeştri ai scenei lirice, maeştri acompaniatori, manageri de teatre lirice şi muzicologi, a decis ca 46 de candidaţi (25 de participanţi străini şi 21 de participanţi români) să se prezinte în cea dintâi etapă a concursului, care va avea loc în data de 13 iunie, începând cu ora 11.00. Vârstele participanţilor sunt cuprinse între 19 – 33 de ani.

Participanţi din străinătate

Thampi Sherin Susan (Statele Unite ale Americii); Wang Lan (China); De Sousa Oliveira Cristiana Sofia (Portugalia); Dladla Sunnyboy Vincent  (Africa de Sud); Zoi Maria  (Grecia); Doroteeva Doroteya, Geneva Iliana, Mihaylov Vesselin Emilov,  Zhekova Maria Vesselinova (Bulgaria); Hwasuk Che (Korea); Tretjakova Jekaterina  (Lituania); Marcelina Beucher, Motkowicz Lukasz Wojciech (Polonia); Potemkina Klavdiya, Ten Ilona (Kyrgyzstan); Burdenko Margarita, Dudin Andrei, Garaeva Polina, Fayruzova Albina,  Leonidova Ksenia,  Shcheglova Olga, Zimina Natalia (Rusia); Botnarciuc Alexei, Maimescu Iurie, Tanasiiciuc Natalia (Rep. Moldova).

Participanţi din România

Aghenie Alexandru, Anuşca Veronica, Baianţ Irina, Catană Vladimir, Dumitru Octavian Andrei, Grigoraş Cristina, Hotea Augustin, Ionescu Irina, Jinga Maria, Mitu Ioana, Mustaţă Cătălin, Negrea Sorana, Ormenişan Florin, Pipelea Ioana, Pleşca Andrei Adrian, Pop Daniel Ionuţ, Surdu Iulia, Tărniceru Alexandra, Ţoropoc Cătălin, Vlad Gheorghe, Zetea Iustinian.

Se oferă premii substanţiale (care totalizează peste 12.000 de Euro), contracte de înregistrări şi de spectacole şi oportunităţi de a interpreta roluri principale în spectacole ale Operei Naţionale Bucureşti. Premiul special va fi oferit de marele tenor Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa.

Juriu emblematic

Concursul va fi jurizat de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se numără solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari: Marcello Giordani (Italia), cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, Brenda Hurley (Elveţia) – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich, Maria Moţ (Marea Britanie) – Manager artistic la agenţia londoneză Intermusica,  Olga Kapanina (Rusia) – directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Pål Christian Moe (Germania) – Director de Casting la Opera de Stat din München.

Li se alătură Yury Schwartzkopf (Rusia) – Director General al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg şi prim-adjunct al Directorului Teatrului de Operă Mariinsky din Sankt Petersburg, Mihai Cosma (România) – Manager de proiect şi Consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă (România) – Preşedintele Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti

Info:

Publicul are acces liber la toate etapele concursului (etapa I -13 iunie, începând cu ora 11.00; semifinala -14 iunie, de la ora 11.00 şi finala – 15 iunie, ora 19.00), în vreme ce intrarea la Gala laureaţilor se va face pe bază de bilet (biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a instituţiei şi online, pe http://tickets.operanb.ro/).

Pentru detalii privind desfăşurarea concursului, premiile oferite şi juriul, vă rugăm să consultaţi http://onb.operanb.ro/ro/concurs şi pagina de Facebook  Grand Prix de l’Opera de Bucarest.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.