VIDEO Peste 100 de candidaţi din 30 de ţări s-au înscris la Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-100-de-candidati-din-30-de-tari-s-au-inscris-la-concursul-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera-eveniment-al-operei-nationale-bucuresti/

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinătate.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinatate.  

În perioada 13-16 iunie 2013, la ONB se vor desfăşura fazele finale ale celei dintâi ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, competiţie la care s-au înscris peste 100 de candidaţi din 30 de ţări. Gala laureaţilor va avea loc în data de 16 iunie, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, concurenţii fiind acompaniaţi de orchestra ONB, dirijată de Iurie Florea.

Cu peste 100 de competitori din zeci de ţări, juriul fazei preliminare, format din dirijori români, solişti, maeştri ai scenei lirice, maeştri acompaniatori, manageri de teatre lirice şi muzicologi, a decis ca 46 de candidaţi (25 de participanţi străini şi 21 de participanţi români) să se prezinte în cea dintâi etapă a concursului, care va avea loc în data de 13 iunie, începând cu ora 11.00. Vârstele participanţilor sunt cuprinse între 19 – 33 de ani.

Participanţi din străinătate

Thampi Sherin Susan (Statele Unite ale Americii); Wang Lan (China); De Sousa Oliveira Cristiana Sofia (Portugalia); Dladla Sunnyboy Vincent  (Africa de Sud); Zoi Maria  (Grecia); Doroteeva Doroteya, Geneva Iliana, Mihaylov Vesselin Emilov,  Zhekova Maria Vesselinova (Bulgaria); Hwasuk Che (Korea); Tretjakova Jekaterina  (Lituania); Marcelina Beucher, Motkowicz Lukasz Wojciech (Polonia); Potemkina Klavdiya, Ten Ilona (Kyrgyzstan); Burdenko Margarita, Dudin Andrei, Garaeva Polina, Fayruzova Albina,  Leonidova Ksenia,  Shcheglova Olga, Zimina Natalia (Rusia); Botnarciuc Alexei, Maimescu Iurie, Tanasiiciuc Natalia (Rep. Moldova).

Participanţi din România

Aghenie Alexandru, Anuşca Veronica, Baianţ Irina, Catană Vladimir, Dumitru Octavian Andrei, Grigoraş Cristina, Hotea Augustin, Ionescu Irina, Jinga Maria, Mitu Ioana, Mustaţă Cătălin, Negrea Sorana, Ormenişan Florin, Pipelea Ioana, Pleşca Andrei Adrian, Pop Daniel Ionuţ, Surdu Iulia, Tărniceru Alexandra, Ţoropoc Cătălin, Vlad Gheorghe, Zetea Iustinian.

Se oferă premii substanţiale (care totalizează peste 12.000 de Euro), contracte de înregistrări şi de spectacole şi oportunităţi de a interpreta roluri principale în spectacole ale Operei Naţionale Bucureşti. Premiul special va fi oferit de marele tenor Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa.

Juriu emblematic

Concursul va fi jurizat de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se numără solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari: Marcello Giordani (Italia), cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, Brenda Hurley (Elveţia) – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich, Maria Moţ (Marea Britanie) – Manager artistic la agenţia londoneză Intermusica,  Olga Kapanina (Rusia) – directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Pål Christian Moe (Germania) – Director de Casting la Opera de Stat din München.

Li se alătură Yury Schwartzkopf (Rusia) – Director General al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg şi prim-adjunct al Directorului Teatrului de Operă Mariinsky din Sankt Petersburg, Mihai Cosma (România) – Manager de proiect şi Consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă (România) – Preşedintele Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti

Info:

Publicul are acces liber la toate etapele concursului (etapa I -13 iunie, începând cu ora 11.00; semifinala -14 iunie, de la ora 11.00 şi finala – 15 iunie, ora 19.00), în vreme ce intrarea la Gala laureaţilor se va face pe bază de bilet (biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a instituţiei şi online, pe http://tickets.operanb.ro/).

Pentru detalii privind desfăşurarea concursului, premiile oferite şi juriul, vă rugăm să consultaţi http://onb.operanb.ro/ro/concurs şi pagina de Facebook  Grand Prix de l’Opera de Bucarest.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.

30
/04
/18

‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times). Considerat de critica muzicală și în egală măsură de public un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

27
/04
/18

Membrii trupei suedeze ABBA s-au reunit după 35 de ani, pentru a înregistra două noi piese, iar una dintre acestea, "I still have faith in you", va fi interpretată cu prilejul unui show televizat la care vor participa avatarurile lor digitale, care va avea loc în iarna acestui an. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982.

26
/04
/18

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar și indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian își încep turneul european la București, joi 3 mai, urmați de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, și de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

24
/04
/18

Legendarul muzician reggae, Horace Andy, cunoscut pentru timbrul vocal unic și longeviva colaborare cu Massive Attack, va concerta la București, la cea de-a treia ediție a DokStation Music Documentary Film Festival. Evenimentul va avea loc în 14 septembrie, de la ora 19.00, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockers, regizat de Don Letts. 

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

20
/04
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediție, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele și palate din România și Republica Moldova.

18
/04
/18

Considerat de mulți drept cel mai mare pianist în viață, Grigory Sokolov (împlinește astăzi 68 de ani!) este un pianist extrem de discret - nu acordă interviuri. În plus este rus, supraponderal, vegan, interesat de științe oculte, refuză să înregistreze într-un studio pentru disc, acceptând doar înregistrarea recitalurilor sale live.

17
/04
/18

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI”, organizat de Fundația Calea Victoriei și dedicat celui mai mare compozitor rus, magicianul sunetelor și creatorul unor lumi fantastice: Piotr Ilici Ceaikovski, va avea loc luni, 7 mai,  de la ora 19:00, la Teatrul Național București, Sala Studio.

16
/04
/18

Vladimir Jurowski, a fost desemnat „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”. Dirijorul rus este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Președintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.

06
/04
/18

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau "Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România" – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României