VIDEO Primul weekend cu filme, dans şi muzică de calitate, la Bucharest Music Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-primul-weekend-cu-filme-dans-si-muzica-de-calitate-la-bucharest-music-film-festival/

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Festivalul va debuta vineri, 21 iunie, cu tradiţionala „Oră de Dans“, dedicată tuturor pasionaţilor, în fiecare weekend, începând cu 18.30. La ora 19.30, deschiderea festivalului va fi marcată de concertul Orchestrei Sinfonia Bucureşti, condusă de dirijorul Florin Totan. Orchestra Sinfonia Bucureşti este primul ansamblu privat înfiinţat în muzica românească după Revoluţie.

Timp de o oră şi jumătate instrumentiştii, împreună cu invitaţii speciali – soprana Irina Baiant şi flautistul Cătălin Opriţoiu – vă propun un repertoriu diversificat, într-o interpretare de excepţie; Habanera (Bizet), „Piraţii din Caraibe“ (H.Zimmer), „Summertime“ (Gershwin) sau versiunea disco-rock a „Simfoniei a 5-a“ de Beethoven (B. Holocombe) fiind doar câteva dintre surprizele serii.

În finalul primei zile a festivalului, bucureştenii sunt invitaţi la întâlnirea cu un monstru sacru al baghetei, Maestrul Sergiu Celibidache. De la ora 21.00, în Piaţa George Enescu, puteţi urmări proiecţia unui adevărat document audio-video – înregistrarea „Simfoniei a 5-a“ de Anton Bruckner, în interpretarea Filarmonicii din München, condusă magistral de marele dirijor român.

Sâmbătă, 22 iunie – Seara ariilor de operă

În cea de-a doua zi a festivalului, iubitorii artei lirice se pot bucura de creaţiile marilor compozitori: Verdi, Mozart, Rossini, Bizet, Pucini, etc. Imediat după „Ora de dans“, bucureştenii aflaţi în Piaţa George Enescu vor intra în atmosfera boemă a unei seri la operă.

Ingredientele acestei reţete de suces sunt asigurate de participarea Orchestrei Naţionale Radio, condusă de un reprezentant de frunte al noii generaţii de muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare, precum şi de recitalurile susţinute cu virtuozitate de solişti ai Operei Naţionale Române, soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Maria Jinga, tenorul Liviu Indricău şi baritonul Daniel Pop.

Seara se va încheia tot în acorduri lirice de excepţie cu opera „Don Pasquale“ de Gaetano Donizetti, respectiv cu proiecţia înregistrării realizate la Metropolitan Opera, avându-l ca dirijor pe James Levine şi ca prim solişti pe  Anna Netrebko şi John del Carlo.

Duminică, 23 iunie – Un regal simfonic

Un concert grandios în aer liber este cea mai bună propunere a acestui weekend, făcută tuturor celor tentaţi de o experienţă muzicală inedită. Duminică seară, în cadrul Bucharest Music Film Festival, publicul este invitat să descopere farmecul unor compoziţii de prestigiu şi bogăţia interpretativă a Orchestrei Simfonice Bucureşti, alături de doi importanţi artişti ai momentului: dirijorul Benoît Fromanger şi violonistul George Tudorache. În programul serii, sunt incluse lucrări semnate de P.I.Ceaikovski, A. Dvorak şi Dan Dediu.

De asemenea, filmul acestei seri este dedicat simfoniei. De la ora 21.00, puteţi urmări cele mai cunoscute lucrări ale marilor compozitori ruşi într-o valoroasă înregistrare  a concertului „St. Petersburg Night“, susţinut de Filarmonica din Berlin, condusă de maestrul Zubin Mehta.

Foto credit: ArCuB

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.