VIDEO Rahmaninov – Unul dintre cele mai cântate concerte de pian din lume, la Sala Radio, cu Daniel Goiţi şi Orchestra Naţională Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-rahmaninov-unul-dintre-cele-mai-cantate-concerte-de-pian-din-lume-la-sala-radio-cu-daniel-goiti-si-orchestra-nationala-radio/

Vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la un regal muzical cu lucrări semnate de compozitori ruşi.

Un articol de Andrada Văsii|3 iunie 2013

Ultima lună de stagiune a Orchestrelor şi Corurilor Radio România reuneşte mai multe concerte şi recitaluri eveniment, care încununează nouă luni de muzică la cel mai înalt nivel artistic.

Vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la un regal muzical cu lucrări semnate de compozitori ruşi.

Daniel Goiți, unul dintre marii pianişti români ai momentului, va concerta alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului József Horváth. Trei lucrări devenite legendă a patrimoniului muzical, ne vor purta prin diversele etape ale romantismului rus: Uvertura operei „Cneazul Igor“ – Aleksandr Borodin, „Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră“ – Serghei Rahmaninov şi „Simfonia nr. 5 în si bemol major“ – Aleksandr Glazunov.

Ultima lucrare a lui Rahmaninov

Destinele a doi dintre compozitorii reuniţi în concert sunt inedit legate: uvertura operei „Cneazul Igor“ – creaţie lirică inspirată de un poem epic medieval slav – a fost definitivată de Glazunov după moartea subită a lui Borodin.

Lucrarea ultimului mare romantic – aşa cum a fost supranumit Rahmaninov – interpretată la pian de compozitor însuşi la premiera din 1901, de o sensibilitate care nu poate lăsa indiferent nici un spectator, este unul dintre concertele de pian cele mai cântate în întreaga lume.

Adesea devenit fond sonor pentru pelicule cinematografice renumite, „Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră“ concretizează gândurile lui Rahmaninov despre muzică: „Eu compun muzică pentru că trebuie să dau o expresie sentimentelor mele.“

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.