VIDEO Rahmaninov – Unul dintre cele mai cântate concerte de pian din lume, la Sala Radio, cu Daniel Goiţi şi Orchestra Naţională Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-rahmaninov-unul-dintre-cele-mai-cantate-concerte-de-pian-din-lume-la-sala-radio-cu-daniel-goiti-si-orchestra-nationala-radio/

Vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la un regal muzical cu lucrări semnate de compozitori ruşi.

Un articol de Andrada Văsii|3 iunie 2013

Ultima lună de stagiune a Orchestrelor şi Corurilor Radio România reuneşte mai multe concerte şi recitaluri eveniment, care încununează nouă luni de muzică la cel mai înalt nivel artistic.

Vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la un regal muzical cu lucrări semnate de compozitori ruşi.

Daniel Goiți, unul dintre marii pianişti români ai momentului, va concerta alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului József Horváth. Trei lucrări devenite legendă a patrimoniului muzical, ne vor purta prin diversele etape ale romantismului rus: Uvertura operei „Cneazul Igor“ – Aleksandr Borodin, „Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră“ – Serghei Rahmaninov şi „Simfonia nr. 5 în si bemol major“ – Aleksandr Glazunov.

Ultima lucrare a lui Rahmaninov

Destinele a doi dintre compozitorii reuniţi în concert sunt inedit legate: uvertura operei „Cneazul Igor“ – creaţie lirică inspirată de un poem epic medieval slav – a fost definitivată de Glazunov după moartea subită a lui Borodin.

Lucrarea ultimului mare romantic – aşa cum a fost supranumit Rahmaninov – interpretată la pian de compozitor însuşi la premiera din 1901, de o sensibilitate care nu poate lăsa indiferent nici un spectator, este unul dintre concertele de pian cele mai cântate în întreaga lume.

Adesea devenit fond sonor pentru pelicule cinematografice renumite, „Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră“ concretizează gândurile lui Rahmaninov despre muzică: „Eu compun muzică pentru că trebuie să dau o expresie sentimentelor mele.“

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.