VIDEO Reinterpretarea mitului Dracula, în viziunea uneia dintre cele mai cunoscute companii portugheze de dans, la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-reinterpretarea-mitului-dracula-in-viziunea-uneia-dintre-cele-mai-cunoscute-companii-portugheze-de-dans-la-festivalul-enescu/

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Naţională din Bucureşti, cu ,,un spectacol despre dominare şi supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Peste o lună, în data de 16 septembrie, de la ora 19.00, portughezii de la compania de dans Vortice Dance Company vin în Festival, la Opera Națională din București, cu ,,un spectacol despre dominare și supunere”care reinterpretează mitul lui Dracula.

Evenimentul va fi o somptuoasă poveste vizuală pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, Serghei Rahmaninov și chiar Lou Reed.

Pentru ,,Dracula”, primul spectacol prezentat în Festival, cei doi coregrafi care formează Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker până la legende sau mituri din diverse culturi.

Suntem cu toţii, femei sau bărbaţi, făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei..

Cláudia Martins şi Rafael Carriço,

artişti 

Acest spectacol va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți vedea în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex. Detalii aici.

Walkiria de la Berlin

Tot pe 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului este programată de la ora 19.30 a doua parte a tetralogiei ,,Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner: ,,Walkiria”, în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin, avându-l la pupitru pe cunoscutul dirijor Marek Janowski.

Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodeopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia ,,Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului ,,George Enescu”.

Încă mai puteți găsi bilete pentru ,,Walkiria” aici.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16.30, la Ateneul Român, Corul Național de Cameră ,,Madrigal” va aniversa cei 50 de ani de la înființare printr-un concert extraordinar.

Simfonia lui George Enescu

Pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului publicul va avea șansa extraordinară de a asculta una dintre cele mai interesante lucrări compuse de maestrul George Enescu, ,,Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în Si Minor op. 8” în interpretarea uneia dintre cele mai mari orchestre ale lumii, Die Munchener Philharmoniker, cu Semyon Bychkov la pupitru și avându-l ca solist pe excentricul violonist francez Gautier Capucon.

Încă mai puteți achiziționa bilete la acest concert aici.

De la ora 17.00, la Ateneul Român, în cadrul seriei Recitaluri și Concerte Camerale publicul va avea șansa să asculte un regal de Dvořák în interpretarea prestigioasei Lucerne Symphony Orchestra, sub bagheta lui James Gaffigan.

Un artist care se manifestă pe Twitter

Ziua de 18 septembrie îl aduce pe scena Ateneului Român pe artistul turc Fazil Say, într-un recital extraordinar, de la ora 17.00.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori și pianiști ai Turciei, cu turnee internaționale periodice, Fazil Say a făcut înconjurul lumii anul acesta și a generat reacții puternice cu privire la drepturile libertății de exprimare.

Cred că a venit vremea să mă mut în Japonia. Când am spus că sunt ateu, toată lumea m-a insultat, iar autoritățile judiciare au iscodit tot ce scrisesem pe Twitter. Sunt, probabil, prima persoană din lume care să facă obiectul unei anchete judiciare pentru că a spus că e ateu.

Fazil Say,

artist

Parte, în țara sa, a unui proces care s-ar fi putut lăsa cu închisoare, Fazil Say a devenit un exponent al libertății de exprimare în Occident, ziare și televiziuni mari, de la BBC, la The Telegraph relatând pe larg despre absurdul situației.

În aceeași zi, tot de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul celebrelor surori Katia și Marielle Labeque.

Prezente pe cele mai cunoscute scene din lume –  Carnegie Hall, Royal Festival Hall, La Scala din Milano -, pianistele au avut o audiență de peste 33.000 de spectatori la concertul susținut la Waldbühne Berlin împreună cu Filarmonica din Berlin și avându-l ca dirijor pe legendarul Sir Simon Rattle (înregistrarea este disponibilă pe DVD).

În Festival, Katia și Marielle Labeque vor interpreta Concertul pentru două piane în Re Minor FP 61, de F. Poulenc alături de prestigioasa Die Munchener Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov.

La acest concert încă mai pot fi cumpărate bilete de aici

Foto credit: Festivalul ,,George Enescu” (Facebook)

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

20
/09
/16

Violonista Gyehee Kimdin Coreea de Sud, în vârstă de 23 de ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.

16
/09
/16

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18.40, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD şi online la TVR+), melomanii sunt invitaţi să urmărească “Sommernachtskonzert” - evenimentul cultural al verii orgnizat la fiecare sfărşit al lunii mai în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn.

16
/09
/16

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016, este momentul sosirii la București, unde vor avea loc două concerte excepționale. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localități urbane și rurale din Transilvania, Constanța, Olt și Dâmbovița.

15
/09
/16

“Nu poţi educa publicul printr-un concert sau prin cinci. Este nevoie de acţiuni complexe şi constante.” - Alexandru Tomescu. Cel mai bine vândut și mai căutat instrumentist din România, violonistul Alexandru Tomescu împlinește, astăzi, 40 de ani. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

14
/09
/16

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

14
/09
/16

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediție DokStation Music Documentary Film Festival și se va desfășura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din București. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.