VIDEO „Samsara“, un documentar filmat cinci ani în 25 de ţări, în proiecţie specială la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-samsara-un-documentar-filmat-cinci-ani-in-25-de-tari-proiectie-speciala-la-tiff-sibiu/

Documentarul ,,Samsara”, filmat timp de cinci ani în 25 de ţări va fi prezentat, vineri, la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu, proiecţia urmând să aibă loc într-o cetate medievală aflată în apropierea oraşului.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Documentarul „Samsara“, filmat timp de cinci ani în 25 de ţări va fi prezentat, vineri, la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu, proiecţia urmând să aibă loc într-o cetate medievală aflată în apropierea oraşului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii TIFF Sibiu, în cadrul ediţiei din acest an a festivalului vor exista mai multe proiecţii speciale, una dintre acestea fiind cea a documentarului „Samsara”, în regia lui Ron Fricke, inormează Mediafax.

„Filmată de-a lungul a cinci ani, în 25 de ţări, pelicula este o producţie impresionantă, care explorează minunile lumii în care trăim, trasportându-şi spectatorii spre pământuri sacre, zone calamitate şi situri industriale de pe întreaga planetă“, se arată în comunicat.

Proiecție în cetate

Proiecţia va avea loc, vineri, de la ora 21.30, în Cetatea Cisnădioara, cetate medievală aflată la aproximativ 12 kilometri de municipiul Sibiu. Pentru cei care doresc să participe la eveniment, organizatorii asigură transportul dus-întors gratuit, cu plecare la ora 20.45, din parcarea Sălii Thalia din Sibiu.

Potrivit organizatorilor, o altă proiecţie specială este cea a filmului „Viaţa lui Pi/Life of Pi“, care poate fi vizionat sâmbătă, de la ora 22.00, în decorul natural al Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Pelicula este transpunerea unui roman considerat imposibil de ecranizat într-o îndrăzneaţă naraţiune epopeică, presărată cu teme profunde, care provoacă privitorul la reflecţie.

Organizatorii TIFF Sibiu

La TIFF Sibiu vor avea loc şi o serie de întâlniri între public şi cunoscuţi oameni de film români şi străini. Miercuri, în prima zi a festivalului, proiecţia aniversară a comediei „E pericoloso sporgersi” va fi marcată de prezenţa echipei de filmare. Regizorul Nae Caranfil va fi însoţit de actorii Natalie Bonifay, George Alexandru şi Valentin Teodosiu.

Vizionare în prezența lui Horațiu Mălăele

Joi, Horaţiu Mălăele vine în faţa spectatorilor din Piaţa Mare, în calitate de regizor şi actor, pentru a-şi prezenta cea mai recentă producţie, comedia „Funeralii fericite”. Alături de Mălăele vor fi prezenţi producătorul filmului, Adrian Lustig, şi actorii Mihai Sandu Gruia, Alexandru Bindea şi Crina Semciuc.

Proiecţia va fi precedată de lansarea cărţii care a stat la baza scenariului filmului „Funeralii fericite”, scrisă de Adrian Lustig. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17.00, la Libraria Humanitas din Sibiu, unde autorul va susţine o sesiune de autografe.

Pe lista invitaţilor la TIFF Sibiu 2013 se mai regăsesc Marco Bonfanti, regizorul filmului „Ultimul păstor/L`ultimo pastore”, alături de producătoarea peliculei, Anna Godano, dar şi Laurenţiu Damian, regizorul documentarului „Insula”.

TIFF Sibiu va avea loc în perioada 19 – 23 iunie, 40 de filme urmând a fi prezentate în mai multe locaţii din oraş. Cele mai importante evenimente vor avea loc în aer liber, în Piaţa Mare a oraşului.

Foto credit: Captură video „Samsara“

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.