VIDEO „Samsara“, un documentar filmat cinci ani în 25 de ţări, în proiecţie specială la TIFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-samsara-un-documentar-filmat-cinci-ani-in-25-de-tari-proiectie-speciala-la-tiff-sibiu/

Documentarul ,,Samsara”, filmat timp de cinci ani în 25 de ţări va fi prezentat, vineri, la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu, proiecţia urmând să aibă loc într-o cetate medievală aflată în apropierea oraşului.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Documentarul „Samsara“, filmat timp de cinci ani în 25 de ţări va fi prezentat, vineri, la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Sibiu, proiecţia urmând să aibă loc într-o cetate medievală aflată în apropierea oraşului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii TIFF Sibiu, în cadrul ediţiei din acest an a festivalului vor exista mai multe proiecţii speciale, una dintre acestea fiind cea a documentarului „Samsara”, în regia lui Ron Fricke, inormează Mediafax.

„Filmată de-a lungul a cinci ani, în 25 de ţări, pelicula este o producţie impresionantă, care explorează minunile lumii în care trăim, trasportându-şi spectatorii spre pământuri sacre, zone calamitate şi situri industriale de pe întreaga planetă“, se arată în comunicat.

Proiecție în cetate

Proiecţia va avea loc, vineri, de la ora 21.30, în Cetatea Cisnădioara, cetate medievală aflată la aproximativ 12 kilometri de municipiul Sibiu. Pentru cei care doresc să participe la eveniment, organizatorii asigură transportul dus-întors gratuit, cu plecare la ora 20.45, din parcarea Sălii Thalia din Sibiu.

Potrivit organizatorilor, o altă proiecţie specială este cea a filmului „Viaţa lui Pi/Life of Pi“, care poate fi vizionat sâmbătă, de la ora 22.00, în decorul natural al Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Pelicula este transpunerea unui roman considerat imposibil de ecranizat într-o îndrăzneaţă naraţiune epopeică, presărată cu teme profunde, care provoacă privitorul la reflecţie.

Organizatorii TIFF Sibiu

La TIFF Sibiu vor avea loc şi o serie de întâlniri între public şi cunoscuţi oameni de film români şi străini. Miercuri, în prima zi a festivalului, proiecţia aniversară a comediei „E pericoloso sporgersi” va fi marcată de prezenţa echipei de filmare. Regizorul Nae Caranfil va fi însoţit de actorii Natalie Bonifay, George Alexandru şi Valentin Teodosiu.

Vizionare în prezența lui Horațiu Mălăele

Joi, Horaţiu Mălăele vine în faţa spectatorilor din Piaţa Mare, în calitate de regizor şi actor, pentru a-şi prezenta cea mai recentă producţie, comedia „Funeralii fericite”. Alături de Mălăele vor fi prezenţi producătorul filmului, Adrian Lustig, şi actorii Mihai Sandu Gruia, Alexandru Bindea şi Crina Semciuc.

Proiecţia va fi precedată de lansarea cărţii care a stat la baza scenariului filmului „Funeralii fericite”, scrisă de Adrian Lustig. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17.00, la Libraria Humanitas din Sibiu, unde autorul va susţine o sesiune de autografe.

Pe lista invitaţilor la TIFF Sibiu 2013 se mai regăsesc Marco Bonfanti, regizorul filmului „Ultimul păstor/L`ultimo pastore”, alături de producătoarea peliculei, Anna Godano, dar şi Laurenţiu Damian, regizorul documentarului „Insula”.

TIFF Sibiu va avea loc în perioada 19 – 23 iunie, 40 de filme urmând a fi prezentate în mai multe locaţii din oraş. Cele mai importante evenimente vor avea loc în aer liber, în Piaţa Mare a oraşului.

Foto credit: Captură video „Samsara“

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.