VIDEO Sfaturi de la regizorul Richard Linklater pentru tinerii cineaşti, la Gala Ovidiu Ro
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sfaturi-de-la-regizorul-richard-linklater-pentru-tinerii-cineasti-la-gala-ovidiu-ro/

Regizorul Richard Linklater, prezent, miercuri seară, la gala caritabilă Ovidiu Ro, le-a oferit cineaştilor prezenţi la eveniment sfaturi despre modul în care se poate realiza o peliculă în funcţie de buget.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Regizorul Richard Linklater, prezent, miercuri seară, la gala caritabilă Ovidiu Ro, în timpul căreia a fost proiectat şi filmul acestuia „Before Midnight“, cu Ethan Hawke, le-a oferit cineaştilor prezenţi la eveniment sfaturi despre modul în care se poate realiza o peliculă în funcţie de buget.

Gala Ovidiu Ro „Before It’s Too Late“ a avut ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea proiectului „Fiecare copil în grădiniţă“ al Asociaţiei Ovidiu Ro – iniţiat de Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, mama lui Ethan Hawke. Evenimentul, care a avut loc la Palatul Copiilor din Bucureşti, a inclus proiecţia în premieră în România a filmului „Before Midnight“, în prezenţa lui Ethan Hawke şi a regizorului Richard Linklater, precum şi un concert al trupei Moonlight Breakfast, notează Mediafax.

Eveniment cu peripeții

Evenimentul, prezentat de Amalia Enache, a început în jurul orei 20.00. Din prima parte a proiecţiei „Before Midnight“ nu au lipsit peripeţiile, când filmul s-a întrerupt brusc. La câteva minute după întreruperea filmului, Amalia Enache s-a întors pe scenă pentru a explica publicului că, din cauza căldurii, aparatura de proiecţie a cedat şi este nevoie de câteva minute de pauză. În minutele de pauză au venit pe scenă actorul George Piştereanu, care se afla în public, dar şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

Amalia Enache, invitată să joace

Dar cel care a salvat situaţia a fost Ethan Hawke, care a apărut în mijlocul publicului, plin de umor. „Bun venit în România!“, a spus actorul. „Ştiţi, filmul acesta este minunat, este chiar minunat. Dacă Julie (Delpy, n.r.) ar fi aici, l-am juca pentru voi, dar Julie este la Paris“, a spus Hawke şi, când a ajuns pe scenă, s-a uitat întrebător la Amalia Enache, care îi făcea semne din primul rând. „Vrei să fii tu Julie?“, a zâmbit el. „Uau, mă simt aşa… ca Elvis (Presley)“. „Păi urcă aici lângă mine, fetiţo!“, a spus Hawke cu voce îngroşată, spre amuzamentul tuturor.

„Ştiţi, dacă tot nu merge filmul, nu ar fi mai bine să începem petrecerea?“, a spus actorul, în timp ce i se făceau semne că proiecţia poate reîncepe. Ca să poată comunica cu proiecţionistul de pe scenă, Hawke a trebuit să înveţe un cuvânt în română – „merge“. „Merge? Merge?“, a strigat actorul de pe scenă, cu câteva minute înainte ca proiecţia să reînceapă.

După film, regizorul Richard Linklater şi Ethan Hawke au participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moment în care spectatorii au putut afla lucruri despre felul în care a fost realizat lungmetrajul „Before Midnight“, dar şi despre modul în care un cineast îşi poate realiza proiectul în funcţie de buget.

Oamenii care te cunosc îți dau bani

Întrebat ce sfaturi are pentru tinerii cineaşti care nu au bani să îşi finanţeze peliculele, Linklater (foto sus) i-a sfătuit pe debutanţi să încerce să îşi facă filmul pe care şi-l doresc în funcţie de limitările de buget. „Este o perioadă grozavă să fii cineast… cred că trebuie să îţi faci primele filme cu bugetul pe care îl obţii, să te mulezi pe limitările tale. După ce îţi faci filmele pe care vrei să le faci, oamenii o să ajungă să te cunoască. Nu poţi să ceri bani de la oameni care nu te cunosc“, a spus acesta.

Ethan Hawke şi Linklater au vorbit despre felul în care au fost create dialogurile între personaje, despre filmările în Grecia, dar şi despre decizia de a face o a treia parte a seriei „Before“. Cei doi au spus că dialogurile au fost scrise şi rescrise de Linklater, Hawke şi Delpy, iar scenele nu au inclus improvizaţie. „Ca să improvizăm, cred că trebuia să fim mai deştepţi decât suntem cu adevărat“, a glumit Hawke.

Acesta a mai spus că Delpy joacă în seria „Before“ rolul unei femei „pe care ai putea să o vezi intrând în cameră, o femeie reală“. „Actriţele joacă în general… umbre, roluri discrete. Ea este un personaj real“, a spus Hawke.

Relație fără bagaj

Înainte de proiecţie, la conferinţa de presă ce a precedat gala, Hawke şi Linklater au spus că relaţia dintre ei doi şi Delpy seamănă oarecum cu relaţia cuplului din trilogie, dar „fără bagajul emoţional al unui parteneriat de viaţă“. „Avem o relaţie artistică. Ne place să stăm într-o cameră zece săptămâni şi să scriem“, a spus regizorul la conferinţă. De asemenea, Linklater a spus că, de fapt, filmările pentru „Before Midnight“ au fost devansate cu un an, pentru ca planurile între el şi cei doi actori să se armonizeze.

Cred că primul film din seria «Before» este despre cum ar putea fi (relaţia dintre cei doi, n.r.), cel de-al doilea, despre ce ar fi trebuit să fie această relaţie şi partea a treia („Before Midnight“, n.r.) este despre cum este această relaţie.

Ethan Hawke,

actor

Linklater s-a referit la tipul de finanţare pe care filmele din trilogie au obţinut-o de-a lungul timpului: primul film din seria „Before“ a fost o producţie de studio, al doilea, o producţie independentă, iar al treilea a avut finanţare privată.

Asociaţia Ovidiu Ro mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“ în anul şcolar 2013 – 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.

Foto credit: captură video „Richard Linklater on Making Independent Movies“

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.