VIDEO Soprana Katerina Tretiakova, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-soprana-katerina-tretiakova-lituania-marea-castigatoare-a-concursului-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera/

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.

Duminică, 16 iunie, începând cu ora 19.30, în Sala Mare a Operei Naționale București a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și concertul laureaților, acompaniaţi de orchestra teatrului, dirijată de maestrul Iurie Florea.

Un concert surpriză

Surpriza serii şi totodată unul dintre cele mai emoţionante momente a fost interpretarea ariei „Vesti la giubba“ din opera „Pagliacci“ (Ruggero Leoncavallo) de către tenorul italian Marcello Giordani, cu o carieră strălucită la „Metropolitan Opera“ din New York, invitat în calitate de membru al juriului, oferind în plus acest minunat cadou publicului bucureştean. 

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională,  a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I în valoare de 6000 Euro, Katerina Tretiakova (Lituania).

Premiul al II-lea în valoare de 3000 Euro, Alexandra Tărniceru (România).

Premiul al III-lea: în valoare de 1500 Euro, Veronica Anuşca (România).

Premiul „Italia“ Premiul Special pentru interpretarea unei arii de Giuseppe Verdi, în valoare de 1000 Euro – acordat de către Ambasada Italiei la Bucureşti Augustin Hotea (România).

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract pentru roluri principale în stagiunea 2013/2014 a Operei Naționale Bucureşti, Sunnyboy Dladla (Africa de Sud).

Două contracte în Gale extraordinare la Opera Naţională Bucureşti: Polina Garaeva (Rusia), Irina Ionescu (România).

Premiul special oferit de Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa: Augustin Hotea (România), Iulia Surdu (România), Alexandra Tărniceru (România).

Două Premii speciale ale juriului, în valoare de 500 de euro fiecare, dintre care unul pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de  24 de ani: Daniel Pop (România), Natalia Tanasiiciuc (Republica Moldova).

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică): Irina Baianţ (România).

Premiul „Colla parte“  în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani),  acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi: Adina Cocargeanu (România).

Foto credit: Opera Națională București

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.