VIDEO Soprana Katerina Tretiakova, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-soprana-katerina-tretiakova-lituania-marea-castigatoare-a-concursului-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera/

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.

Duminică, 16 iunie, începând cu ora 19.30, în Sala Mare a Operei Naționale București a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și concertul laureaților, acompaniaţi de orchestra teatrului, dirijată de maestrul Iurie Florea.

Un concert surpriză

Surpriza serii şi totodată unul dintre cele mai emoţionante momente a fost interpretarea ariei „Vesti la giubba“ din opera „Pagliacci“ (Ruggero Leoncavallo) de către tenorul italian Marcello Giordani, cu o carieră strălucită la „Metropolitan Opera“ din New York, invitat în calitate de membru al juriului, oferind în plus acest minunat cadou publicului bucureştean. 

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională,  a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I în valoare de 6000 Euro, Katerina Tretiakova (Lituania).

Premiul al II-lea în valoare de 3000 Euro, Alexandra Tărniceru (România).

Premiul al III-lea: în valoare de 1500 Euro, Veronica Anuşca (România).

Premiul „Italia“ Premiul Special pentru interpretarea unei arii de Giuseppe Verdi, în valoare de 1000 Euro – acordat de către Ambasada Italiei la Bucureşti Augustin Hotea (România).

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract pentru roluri principale în stagiunea 2013/2014 a Operei Naționale Bucureşti, Sunnyboy Dladla (Africa de Sud).

Două contracte în Gale extraordinare la Opera Naţională Bucureşti: Polina Garaeva (Rusia), Irina Ionescu (România).

Premiul special oferit de Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa: Augustin Hotea (România), Iulia Surdu (România), Alexandra Tărniceru (România).

Două Premii speciale ale juriului, în valoare de 500 de euro fiecare, dintre care unul pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de  24 de ani: Daniel Pop (România), Natalia Tanasiiciuc (Republica Moldova).

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică): Irina Baianţ (România).

Premiul „Colla parte“  în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani),  acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi: Adina Cocargeanu (România).

Foto credit: Opera Națională București

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).