VIDEO Stephen Frears va primi „Premiul pentru întreaga carieră“ la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-stephen-frears-va-primi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2013/

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / „Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). 

Astăzi, la Casa TIFF din Cluj-Napoca, a avut loc conferința de presă a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie). La conferință au luat parte Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Mihai Chirilov – director artistic, Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autorul campaniei de imagine TIFF 2013, și Cristian Hordilă – managerul festivalului.
Nominalizări la Oscar și BAFTA

Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca „My Beautiful Laundrette“, „Dangerous Liaisons“ sau „The Queen“, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu „Gumshoe“, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu „My Beautiful Laundrette“.

Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de „Prick Up Your Ears“ (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton.

Un film noir elogiat

Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: „Legături periculoase“/ „Dangerous Liaisons“ (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar – câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, „The Grifters“ (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Proiecte la Hollywood

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul „The Hi-Lo Country“ (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, „Liam“ (2000), celebrul „High Fidelity“ (2000), cu John Cusack pe afiș, „Dirty Pretty Things“ (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, „The Deal“ (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, „Mr. Henderson Presents“ (2005).

Șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA

Drama „Regina“/ „The Queen“ (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

În 2010, comedia „Tamara Drewe“ a fost în selecția oficială la Cannes.

A fost urmată de „Lay the Favorite“ (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. În prezent, Frears lucrează la „Philomena“, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.

Secțiunea 3X3

În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan.

Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebrați regizori contemporani, vor fi proiectate „Après mai“, un film semi-autobiografic despre turbulenții ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru scenariu, mini-seria „Carlos“ (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Șacalul, selecționat la Cannes și difuzat la TIFF 2012, într-o proiecție maraton, și „L’Heure d’été“, o poveste despre familie și memorie premiată de majoritatea asociațiilor de critici din SUA, în 2009.

Film despre consecințele conflictului cu Palestina

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecințele conflictului cu Palestina.

Spectatorii din Cluj vor putea vedea „The Specialist“ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului“ montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

Pe lângă acesta, vor mai putea fi vizionate „I Love You All“ (2004) realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securității din fosta Germanie de Est, și „Jaffa, the Orange’s Clockwork“ (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Proiecțiile vor avea loc în prezența lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.

Foto credit: Nicu Cherciu

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]