#dogpoopgirl, o satiră despre fake news și pericolele internetului, în cinematografe din 15 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/dogpoopgirl-o-satira-despre-fake-news-si-pericolele-internetului-in-cinematografe-din-15-aprilie/

#dogpoopgirl, debutul cinematografic al regizorului român Andrei Huţuleac, va avea premiera în sălile de cinema din toată ţara începând cu 15 aprilie.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2022

Într-un context social dominat de fake news și public shaming, amplificat în această perioadă de războiul din Ucraina, filmul este o satiră tragicomică cu elemente absurde care dezvăluie pericolele cu care se confruntă societatea modernă din cauza răspândirii fulminante a informațiilor false pe internet și în special în social media.

Inspirat de evenimente reale, #dogpoopgirl a obținut în 2021 Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.  Pelicula a fost de asemenea remarcată de prestigioase reviste internaționale precum Variety, Screen Daily sau Cineuropa. Filmul reprezintă debutul regizoral al lui Huțuleac si are o distribuție alcătuită din nume importante printre care Andreea Grămoșteanu, Tudor Istodor, Cezar Antal, Coca Bloss, Rodica Mandache și Dana Rogoz.

“Ceea ce doresc să subliniez dintru-nceput este că filmul nu-și propune să găsească vinovați sau să ofere soluții. Nu împarte oamenii în îngeri și demoni. Ca regizor și scenarist am încercat să spun povestea felului în care realitatea de zi cu zi este distorsionată de social media și internet. #dogpoopgirl este o poveste de ficțiune insipirată de un caz real care pune în dezbatere natura subiectivă a felului în care societatea privește anumite situații, prin prisma rețelelor sociale, dar și nevoia oamenilor de a se coaliza împotriva unui dușman comun, chiar și când acela e doar o femeie al cărei câine a vomitat pe podeaua unui metrou. Sau a făcut caca?”, declară Andrei Huțuleac.

Un film inspirat de primul caz de public shaming din istoria internetului

În 2005 câinele unei femei își face nevoile pe podeaua unui vagon de metrou din Seul, în Coreea de Sud. Din motive necunoscute femeia refuză să strângă mizeria, este fotografiată, iar incidentul se viralizează în toată lumea prin intermediul unui blog de opinie. În decurs de o lună de la viralizare femeia este concediată, exmatriculată din universitate și începe să primească amenințări cu moartea.

Dramatizarea acestei situații reale surprinde povestea personajului Alina Moga, interpretată de Andreea Grămoșteanu, angajată a unei corporații din București. Alina are o viață personală tumultoasă, însă destui bani cât să-și asigure o oarecare fericire. Calmul aparent al vieții sale este puternic zdruncinat atunci când adoptă un cățel care vomită pe podeaua unui vagon de metrou din Capitală. Incidentul este filmat de un adolescent și postat pe social media. Postarea dezlănțuie un șir de evenimente care aruncă viaței Alinei în haos, aceasta încercând cu disperare să demonteze fake news-ul care circulă cu viteza luminii. Internetul este de părere că animalul și-a făcut nevoile în metrou, în timp ce realitatea este alta.

Filmul #dogpoopgirl este produs de DaKino Production în co-producție cu Diud, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și sponsorizat de Heineken si Superbet.

Regia și scenariul sunt semnate de Andrei Huțuleac.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.