VIDEO Trupa Trei parale cântă la Teatrul Odeon din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-odeon-prezinta-concertul-trei-parale-bazar-ii-cantari-din-veacul-al-xix-lea/

Teatrul Odeon anunţă concertul trupei Trei parale, „Bazar II. Cântări din veacul al XIX-lea“ , miercuri, 29 mai, de la ora 19.30, la Sala Studio.

Un articol de Andrada Văsii|27 mai 2013

Teatrul Odeon anunţă concertul trupei  Trei parale, „Bazar II. Cântări din veacul al XIX-lea“ , miercuri, 29 mai, de la ora 19.30, la Sala Studio.

Interpreţi: Florin Iordan (cobză, fluiere, tambură), Daniel-Mircea Pop (voce, fluiere, percuţie),  Beatrice Iordan (cobză), Mihai Balabaş (vioară), George Ştefan Kudor-Ghiţescu (contrabas, percuţie)

Reconstituirea muzicii vechi

„Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea“ este o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul secolului al XIX-lea.

După 1848, occidentalizarea accelerată avea să racordeze muzica românescă cultă la curentele muzicale europene. Această muzică, situată la jumătatea drumului dintre cultura înaltă şi cultura orală, este contemporană cu începuturile poeziei româneşti prin lirica erotică a lui Costache Conachi sau a fraţilor Văcăreşti.

Viaţa de curte boierească răzbate în muzica epocii, ea fiind creatoarea unui repertoriu savuros şi totodată consistent. În demersul de reconstituire a acestui întreg univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă. Pentru muzica instrumentală, grupul apelează la primele corpusuri ceva mai consistente: Codex Moldavus şi Fr. Rouschitzki-Musique Orientale.

Versurile lui Anton Pann, pe muzică

Pentru muzica vocală, de maximă importanţă sunt broşurile pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului“.

Concertul este un prilej de reîntâlnire cu publicul bucureștean la un an de la lansarea celui de-al doilea volum al proiectului „Bazar“.

Info :

Durata concertului: 1 h 10’

Preţ bilete: 26,50 lei şi 12,72 lei

Foto credit: Captură video „Trei parale-dansuri muntenești“

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.