VIDEO Trei zile la Freedom Jazz in The City: Stelele jazzului cântă la Mărul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-trei-zile-la-freedom-jazz-in-the-city-stelele-ale-jazz-ului-canta-la-marul-de-aur/

Trio Barbera, Marius Mihalache şi Irina Sârbu deschid cea de-a treia ediţie a festivalului Freedom Jazz in The City, eveniment care va avea loc între 9 şi 11 mai, la restaurantul Mărul de Aur din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|2 mai 2013

Trio Barbera, Marius Mihalache și Irina Sârbu deschid cea de-a treia ediție a festivalului Freedom Jazz in The City, eveniment care va avea loc între 9 și 11 mai, la restaurantul Mărul de Aur din București.

După ce a dat proba de foc în arșița de la Vama Veche și s-a consacrat ca promotor al muzicii de calitate în București, Freedom Jazz propune trei seri de muzică bună, în care vor fi prezentate cele mai importante proiecte de jazz ale acestui an.  De la jazz, etno-jazz, samba şi până la bossa nova, blues, tango sau muzici din Bucureștiul interbelic, cea de-a treia ediție a festivalului pomite experimente acustice inedite, în proiecte consacrate, care au atins excelența, întrunind recunoașterea unanimă a criticii şi a publicului.

Debutul festivalului

Festivalul debutează în forță, pe 9 mai, cu Sorin Dragoș, urmat de Trio Barbera, pentru ca apoi etno-jazzul să-și ispitească audiența cu vigoarea filonului tradițional, înnobilată de cele mai îndrăznețe sunete ale muzicii contemporane. Ecouri de muzică populară amestecate în ritmuri discrete de jazz cu Irina Sârbu, ca cărei voce surprinde prin forţă, lejeritate şi bucurie de interpretare.

Tonalități incredibile capătă încă și mai multe înțelesuri în neliniştea ţambalului strunit cu virtuozitate de Marius Mihalache, care dă muzicii încă și mai multă culoare, ritm şi viaţă.

Eveniment special. Avangardist

Lounge original pe 10 mai, cu Loungerie II, o trupă avangardistă și experimentală, care vine cu improvizație de dub eclectic, până spre drone și industrial sau electro. Un experiment acustic inedit care nu poate fi ratat! Seara continuă cu Alex Man și Sorin Romanescu, urmați de o repriză în forță cu pianistul, compozitorul și muzicologul Mircea Tiberian, care va face demonstrații de virtuozitate în rafale variind de la clasic la avangardist, de la jazzul actual european, către filonul național tradițional. A cântat cu Larry Coryell, Tomasz Stanko sau Herb Robertson, dar şi cu Ed Shuller, Nicholas Simion sau Maurice de Martin.

La Șarpele Roz va veni în formula cu care a cucerit în ultimii ani publicul din România, acompaniat de vocea incredibilă a artistei de origine basarabeană Nadia Trohin, o solistă multipremiată în festivaluri de prestigiu românești și internaționale.

Recital de pian

Seara de 11 mai începe cu recitalul unui virtuoz al pianului și mare maestru al improvizației, Puiu Pascu, un muzician aplaudat pe scenele naționale și internaționale alături de nume mari ale jazzului autohton. Urmează un concert-eveniment al constănțeanului Harry Tavitian.

După un mini-turneu în Elveția și Franța, urmat de cateva succese notabile pe scenele bucureștene, incredibila voce a Mariei Răducanu va da contur unui proiect eclectic, prezentat în închiderea festivalului Freedom Jazz in The City, la Șarpele Roz.

Foto credit: captură video Irina Sârbu

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.