VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: „Câinele Japonez“, la festivalul de la San Sebastian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-victor-rebengiuc-joaca-intr-un-nou-film-cainele-japonez-la-festivalul-de-la-san-sebastian/

„Câinele Japonez“, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat în secţiunea New Directors din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Laura Iancu|9 august 2013

„Câinele Japonez“, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat în secțiunea New Directors din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Organizat pentru prima oară în 1953, Festivalul de Film de la San Sebastian este un festival de clasa A, conform clasificărilor FIAPF și unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume. De-a lungul timpului, aici au fost difuzate în premieră filme precum Vertigo, în regia lui Alfred Hitchcock, Melinda and Melinda, de Woody Allen sau Star Wars.

„Câinele Japonez“ se află în cursa pentru premiul secţiunii New Directors, destinat regizorilor aflaţi la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Premiul este stabilit de un juriu internaţional și constă în suma de 50.000 de euro, acordată regizorului şi distribuitorului spaniol al filmului.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu (foto sus, dreapta) spune povestea emoționantă a reconcilierii dintre un tată și fiul lui, plecat de ani mulți din țară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Cainele Japonez - Victor Rebengiuc

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC, secţia Regie de Film şi TV în 2009. În 2009 a realizat scurtmetrajul „Nunta lui Oli“, produs tot de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi: Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurtmetraj al anului. Ultimul lui scurtmetraj, In acvariu, a obtinut Premiul 3 la secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

„Câinele Japonez“ este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci și a obţinut premiul Krzysztof Kieslowski pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, în programul ScriptEast 2009.

Înainte de această distincţie, Ioan Antoci a câştigat în anul 2008 și premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF. Tudor Giurgiu este producătorul filmului, Bogdan Crăciun este producător executiv, Andrei Butică este directorul de imagine, în timp ce montajul este realizat de Dragoş Apetri.

Filmul este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013 de Transilvania Film.

Cainele Japonez - Victor Rebengiuc, Serban Pavlu

Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu

Tot la San Sebastian, în competiția oficială, va fi prezentat și „Cannibal“, de Manuel Martin Cuenca, o coproducție Spania-România-Franța-Rusia. Avându-i în distribuție pe Antonio de la Torre si Olimpia Melinte, filmul prezintă strania poveste de dragoste dintre un croitor respectat din Granada, altfel un canibal fără scrupule și două surori gemene.

Foto: Libra Film

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.