VIDEO Victor Rebengiuc joacă pe marele ecran de la ICR Berlin în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-victor-rebengiuc-joaca-pe-marele-ecran-de-la-icr-berlin-in-filmul-niki-ardelean-colonel-in-rezerva/

Filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|28 august 2013

Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, în regia lui Lucian Pintilie şi care îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş şi Răzvan Rădulescu, va fi proiectat, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin.

ICR Berlin a iniţiat seria de 10 proiecţii de film la sediu, program permanent, care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg, dar şi pentru diaspora din oraşul german.

Acest program de film românesc are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune şi documentare de dinainte de Revoluţia din 1989 ale unor mari regizori precum Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Stere Gulea, Mircea Danieliuc şi Dan Piţa, dar şi a unor documentare despre diferite personalităţi ale vieţii culturale din România.

Astfel, au fost proiectate deja filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe”, în regia lui Alexandru Tatos, „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil.

Cuplul Rebengiuc-Vasilescu

ICR Berlin prezintă la sediul institutului filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie, scenariul peliculei fiind semnat de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu. Lungmetrajul are în distribuţie nume mari ale filmului românesc, precum Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Cuplul Rebengiuc-Vasilescu se află în prim plan şi are pe toată durata peliculei o prestanţă deosebită.

„Niki Ardelean, colonel în rezervă” este un film dinamic, cu un conflict psihologic puternic. Colonelul pensionar Niki Ardelean îşi pierde fiul într-un accident tragic şi este pe cale să îşi piardă şi fiica, care urmează să emigreze împreună cu soţul ei în America.

Spre deosebire de conservatorul Niki, ataşat valorilor tradiţionale, cuscrul său Flo este receptiv la cultura vestică, întruchipând omul nou al tranziţiei. Figura sa autoritară şi influenţa pe care acesta o exercită asupra tuturor membrilor familiei sale îi confiscă treptat lui Niki drepturile şi autoritatea paternă pe care obişnuia să le deţină.

Filmul urmăreşte povestea deposedării treptate a lui Niki. În contextul zbuciumat al unei societăţi de tranziţie, în care valorile morale şi ritualurile îşi pierd substanţa şi caracterul lor normativ, micul sistem de referinţă al lui Niki este tulburat până la prăbuşire. Filmul urmăreşte cu multă abilitate acumularea de tensiune care duce la izbucnirea finală, care are loc în ziua naţională a armatei.

Lucin Pintilie, un regizor cu renume

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj – „Duminică la ora 6″ şi „Reconstituirea”, Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicţia de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză, notează Mediafax.

În 1998, acesta obţine premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru coproducţia franco-română „Terminus paradis”. În 2003, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes şi primit cu entuziasm de publicul internaţional.

Info:

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

Foto credit: Cinemagia

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.