VIDEO Ziua 4 la TIFF: masterclass Nik Powell, concert The Tiger Lillies şi un film eveniment în Arabia Saudită
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ziua-4-la-tiff-masterclass-nik-powell-concert-the-tiger-lillies-si-un-film-eveniment-in-arabia-saudita/

După o gală de deschidere cu peste 1600 de spectatori şi un weekend plin, săptămâna începe la TIFF cu un masterclass al unuia dintre cei mai influenţi producători din lumea filmului, Nik Powell, şi un concert exploziv The Tiger Lillies.

Un articol de Andrada Văsii|2 iunie 2013

După o gală de deschidere cu peste 1600 de spectatori și un weekend plin, săptămâna începe la TIFF cu un masterclass al unuia dintre cei mai influenți producători din lumea filmului, Nik Powell, și un concert exploziv The Tiger Lillies.

În weekend, unul dintre momentele de neuitat la TIFF 2013 a fost prilejuit de aducerea a circa 250 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât pentru a sărbători Ziua Copilului în festival. Cei mici și-au început ziua cu filmul „Lotte și misterul pietrei Lunii“ (r. Heiki Ernits și Janno Poldma), la Cinema Arta, apoi au petrecut 1 iunie la Castelul Banffy de la Bonțida, unde s-au jucat și au asistat la spectacole. Proiectul special al TIFF a fost organizat cu sprijinul unor ONG-uri și instituții clujene.

Traininguri și masterclass

Pe 3 iunie încep masterclass-urile Transilvania Talent Lab (TTL), la mansarda Napoca 15. Publicul poate lua parte, alături de cei 20 de participanți TTL, la discuțiile cu trainerii și invitații speciali TIFF. De la ora 11.00 la ora 13.00, cei interesați vor avea șansa să-l întâlnească pe unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, la masterclass-ul „Cele 30 de lecții ale unui producător – Evanghelia după Nik Powell“.

Nik Powell are o experiență de peste 30 de ani în industria filmului, este vicepreședinte în consiliul Academiei Europene de Film, președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și „Company of Wolves“ și „Crying Game“, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar.

Film românesc spre difuzare

Invitații de luni ai jurnalistului Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii, de la ora 17.00, sunt regizorii unor scurtmetraje din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Tudor Cristian Jurgiu („În acvariu“), distins recent cu premiul al III-lea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes, și clujenii Cecilia Felmeri („Pastila fericirii“), Paula Oneț („În fel şi chip“) şi Cristian Pascariu („Caseta numărul 4: Alexandra“).

The Tiger Lillies în concert

Cel mai așteptat moment al zilei de luni este concertul The Tigger Lillies, de la Hotel Continental, de la ora 21.30. The Tiger Lillies combină cabaretul, vodevilul, musicalul și teatrul de stradă, are reputația unei trupe cult și fani declarați ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. Unul dintre cele peste 30 de albume ale trupei, „The Gorey End“, a fost nominalizat la Grammy în 2003.

Despre muzică și despre viața unei cântărețe celebre vorbește documentarul Patricia Kaas – Ma vie/ My Life (r. Horst Mühlenbeck) proiectat de la 21.30, la Casa TIFF. Pe 24 iunie, Kaas va susține pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor.

Documentar despre Champions League

La TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la ora 21.30, sportivii și fanii lor își dau întâlnire la proiecția specială „Teatrul viselor“, de Laviniu Lazăr, un documentar despre participarea CFR Cluj la Champions League, în 2012. Este prima prezență oficială a echipei de fotbal CFR Cluj 1907 într-un festival de film. La proiecție vor lua parte regizorul filmului, alături de membri ai echipei și invitați din staff-ul Clubului.

Luni, de la 12.00, la Cinema Victoria, în secțiunea Focus Grecia, cinefilii vor avea parte de două experimente fascinante: „Boy Eating Bird’s Food“ (r. Ektoras Lygizos), alienant și plin de umor absurd, despre un tânăr care trăiește de pe o zi pe alta, și avangardistul „The Capsule“ (r. Athina Rachel Tsangari). Selecția de opt titluri din Focus Grecia este realizată de Dimitris Kerkinos, programmer al secțiunii Balkan Survey la Festivalul de la Salonic, cu sprijinul Greek Film Center.

Film eveniment

Highlight-ul zilei în Competiție este „Wadjda“ (r. Haifaa Al-Mansour), care va rula la Cinema Victoria, de la ora 22.30. Este primul lungmetraj de ficțiune realizat vreodată integral în Arabia Saudită și cel dintâi regizat de o femeie. Haifaa Al-Mansour a așteptat ani la rând și a fost supusă unor numeroase restricții pentru a turna această peliculă care i-a adus, în cele din urmă, trei premii la Veneția și trofeul Festivalului Internațional de Film de la Dubai.

Ursul de argint

Filmul din Ursus Open Air, de la 21.45, este „Prince Avalanche“ (r. David Gordon Green). Realizat în secret, la cererea regizorului, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlin e povestea prieteniei dintre doi bărbați care își petrec vara împreună, departe de fete și petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Filmul îi are în distribuţie pe Paul Rudd, Emile Hirsch și Lance LeGault.

Comedie amestecată cu SF

Din secțiunea tematică „Acesta este sfârșitul“ / „This is the End“, recomandarea zilei este „Şi eu“/ „Mee Too“ (r. Alexei Balabanov) – Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.30 -, o combinație de comedie morbidă și sci-fi metafizic, în tradiția lui „Stalker“, de Andrei Tarkovski.

În Supernova rulează – la Cinema Florin Piersic, de la ora 20.30 – „Mult zgomot pentru nimic“/ „Much Ado About Nothing“, una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, plină de umor, al cărei autor este, imprevizibil, regizorul blockbuster-ului „The Avengers“, Joss Whedon.

Cinefilii au șansa să-l întâlnească luni, la Cinema Arta, după proiecția de la 17.00, pe regizorul canadian Denis Côté, care s-a întors anul acesta de la Berlin cu Premiul Alfred Bauer pentru „Vic și Flo au văzut ursul“/ „Vic et Flo ont vu un ours“, un film despre dilemele relației între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat.

Info:

Un making of zilnic al TIFF puteți găsi aici: http://www.youtube.com/user/TIFFteam

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: Nicu Cherciu

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.