Vioara lui George Enescu, în parcurile bucureştene
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-george-enescu-in-parcurile-bucurestene/

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2014

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii celei de-a treia ediţii a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Pentru prima dată, în acest an, vioara lui Enescu va răsuna în parcurile bucureştene, în încercarea de a opri din plimbarea lor părinţi, copii şi bunici, de a le oferi o mostră de muzică de cea mai bună calitate şi pentru a le trezi dorinţa de a o asculta apoi şi în sala de concert.

Cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti vor avea loc două recitaluri. Pe 27 septembrie, ora 12 în Foişorul din parcul Herăstrău şi pe 28 septembrie, ora 12 în Foişorul din parcul Cişmigiu.

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe localităţi din România.

Ediţiile precedente i-au rămas în memorie mai ales datorită întâlnirii cu elevii din satele româneşti.

Programul cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu,

George Enescu

George Enescu

Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor din parcuri şi sate.

La finalul turneului, la Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu.

În finalul serii de gală de la Sala radio pe scenă vor urca şi cei trei tineri violonişti invitaţi.

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014

27 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Herăstrău

28 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Cişmigiu

29 septembrie, ora 17 – Jurilovca, jud. Tulcea

30 septembrie, ora 17 – Greci, jud. Tulcea

2 octombrie, ora 17 – Tescani, jud. Bacău

6, octombrie, ora 17 – Sălişte, jud Sibiu

7 octombrie, ora 17 – Gura Râului, jud Sibiu

8, octombrie, ora 17 – Horezu, jud.Vâlcea

9 octombrie, ora 17 – Slătioara, jud.Vâlcea

13 octombrie, ora 17.00-Braşov, Sala Patria

15 octombrie, ora 19 – Bucureşti Sala Radio

Programul concertelor din parcuri şi din sate

Pugnani – Kreisler – Siciliana și Rigaudon

Leclair – Sarabanda și Tamburina

Kreisler – Preludiu și Allegro

Scărlătescu – Bagatela

Enescu – Balada

Enescu – Lăutarul

Dvorak – Humoresque

Tartini – Kreisler – Variațiuni pe o temă de Corelli

Saint-Saens – Introducere și Rondo capriccioso

Programul concertului de la Sala Patria din Braşov şi Sala Radio din Bcuureşti

W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioară şi pian

  1. van Beethoven – Sonata nr. 6 în La major pentru vioară şi pian
  2. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioară şi pian

Foto: Turneul Vioara lui George Enescu – vioaraluienescu.ro, radiocultura.ro

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.