Violoncelistul Andrei Ionita, la Nocturnele TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-andrei-ionita-la-nocturnele-tvr-1/

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski” din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2016

Marina Constantinescu ne propune în această seară o ediţie Nocturne impregnată de energia şi talentul tânărului violoncelist Andrei Ionita.

Pentru că „muzica este arta care ajunge cel mai repede la suflet”, Andrei Ioniţă îşi poartă violoncelul datând din 1671 pe cele mai importante scene ale lumii, ducând cu el o temeinică educaţie românească. Îl cunoaştem mai bine luni, 4 aprilie, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, într-o nouă ediţie Nocturne, realizată şi moderată de Marina Constantinescu.

Andrei Ioniţă este absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 „Iosif Sava” din Bucureşti, secţia Violoncel, şi al Colegiului Naţional „Sfantul Sava”. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar violoncelul, de la 9 ani. În prezent, este student la Universitatea de Arte din Berlin. Andrei Ioniţă este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale.Andrei Ionita

Evenimentul cu adevărat important din viata tânărului de 22 de ani este câştigarea locului I şi a unei medalii de aur la Concursul International „Ceaikovski” din Rusia, în 2015. Era pentru prima oară în istorie când un român câştigă „Competiţia”, aşa cum o numeşte Andrei, un mega-concurs care se ţine o dată la patru ani, precum Olimpiadele.

„A fost una dintre cele mai terifiante experienţe din viaţa mea!”, mărturiseşte Andrei, dar invitaţiile care au urmat sunt copleşitoare pentru orice muzician: New York, Londra, Moscova, Sankt Petersburg.

„În ceea ce priveşte studiul la instrument, cel mai important lucru este capacitatea de a învăţa să te asculţi”, crede Andrei.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Andrei Ionita, Nocturne – tvr.ro

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.