Violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Rebeca Omordia – concert la St James’s Church, Piccadilly
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-razvan-suma-si-pianista-rebeca-omordia-concert-la-st-jamess-church-piccadilly/

Răzvan Suma, cel mai cunoscut violoncelist român al momentului şi carismatica pianistă româno-nigeriană Rebeca Omordia continuă, în 21 august, seria de concerte pe care ICR Londra o organizează la St James’s Church, Piccadilly, unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din centrul Londrei şi, totodată, una dintre cele mai frecventate adrese muzicale.

Un articol de Liliana Matei|21 august 2015

Evenimentul este organizat în colaborare cu “The John Ireland Trust” şi “Archery Concert Productions“ şi propune publicului britanic un program în care figurează lucrări de John Ireland, Antonín Dvořák, Robert Schumann şi Bohuslav Martinů.

Acest concert completează consistenta prezență românească pe scenele muzicale ale capitalei britanice din această vară, care se va încheia cu debutul londonez al tinerei pianiste ieşene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields, în 1 septembrie.

Răzvan Suma a absolvit Academia de Muzică din București, după care și-a continuat studiile la Longy School of Music din Cambrige, Massachusets, în cadrul programului “Artist Diploma” şi a concertat cu peste 30 de orchestre din mai multe țări europene și alături de muzicieni de elită precum Maxim Vengerov, Alexander Sitkovetski, Borromeo Quartet, Misha Katz, Jin Wang, Cristian Mandeal sau Marin Cazacu.

Din anul 2010, este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, iar începând din 2011 a susţinut o serie de turnee naționale solo în cadrul proiectului “Vă place…?” (“Do you like…?/ “Aimez-vous…?”). Prima ediţie, intitulată “Aimez-vous Bach?”, i-a fost dedicată compozitorului german și celebrelor sale “Șase suite pentru violoncel solo”.

Este membru al Cellissimo Quartet, împreună cu Marin Cazacu, Alexandra Guţu și Octavian Lup, și formează de asemenea un duo cu pianistul spaniol Josu Okiñena, împreună cu care a înregistrat, în 2007, cele două sonate ale lui Brahms pentru pian și violoncel. Răzvan Suma cântă pe un instrument Charles Adolph Maucotell, creat la Paris în anul 1849, care i-a aparţinut marelui violoncelist francez Pierre Fournier.

Pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București în anul 2006, după care a studiat la Conservatorul din Birmingham și la Trinity College din Londra. În 2009, proaspătă câștigătoare a premiului Delius, a început o colaborare de durată cu Julian Lloyd Webber, împreună cu care a apărut pe scenele de la Wigmore Hall, Kings Place, St James’s Palace, Highgrove (pentru Prince’s Trust, fundația Prințului de Wales), Guildhall Portsmouth, Barnes Festival, William Alwyn Festival și în mai multe transmisii ale BBC Radio 3.

Descrisă de publicația “Birmingham Post” ca “o pianistă dispusă să-și asume riscuri”, Rebeca a cântat ca solistă în săli de concerte prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii, printre care Wigmore Hall din Londra, White Hall din Helsinki, Ateneul Român din București, British Music Society, John Ireland Trust și Ralph Vaughan Williams Society. A putut fi ascultată în repetate rânduri pe BBC Radio 3, dar și la Radio România și pe postul național de televiziune TVR. În prezent, Rebeca lucrează la înregistrarea primului ei CD, care va apărea la AMP Records din St Louis, SUA, și va fi pus în circulație la sfârșitul anului 2015.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.